Srbac: Srednjoškolcima šansa za prvi honorar

Dejan Jovičić
Srbac: Srednjoškolcima šansa za prvi honorar

SRBAC - Srbački srednjoškolci dobiće priliku da steknu prvo radno iskustvo zahvaljujući projektu udruženja građana "C.E.Z.A.R." i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS pod nazivom "Zaposli srednjoškolca", čija će realizacija početi ovih dana.

Izvršna direktorica udruženja Tanja Šnjegota kaže da projekat obuhvata dvije faze, obuku i jednomjesečni program zapošljavanja, kako bi deset učenika steklo praktična znanja i vještine i dobilo svoj prvi honorar.

- Obuka će se organizovati u Klubu za traženje posla u Srpcu, koji djeluje u okviru Zavoda za zapošljavanje. Riječ je o pripremi srednjoškolaca prije odlaska na radno mjesto, a na njoj će učesnici imati priliku da steknu znanja i vještine relevantne za traženje posla, koji će dodatno uticati na njihovo samopouzdanje i motivaciju - istakla je Šnjegota.

Ona dodaje da program zapošljavanja podrazumijeva raspoređivanje mladih po firmama i ustanovama gdje će provesti mjesec dana i za to dobiti određenu naknadu. Honorari su obezbijeđeni putem projekta, a poslovnim subjektima će se ostaviti na izbor da li će taj honorar povećati.

- Broj srednjoškolaca koji će dobiti priliku da učestvuju u projektu je ograničen na deset, a radni angažman će trajati mjesec dana, od deset do 20 sati sedmično - kaže Šnjegota.

Izbor će se vršiti na osnovu prijava, a prednost će imati učenici trećih i četvrtih razreda srednje škole. Dodatnu prednost u bodovanju će imati đaci sa boljim prosjekom ocjena, a u obzir će se uzeti i dosadašnji aktivizam, odnosno broj volonterskih sati, te motivacija koju pokažu kandidati.

- Poziv za dostavljanje prijava je otvoren do ponedjeljka, a nadamo se da će interesovanje pokazati i oni učenici koji do sada nisu bili aktivni - rekla je Šnjegota.

Prijave se mogu izvršiti u prostorijama udruženja ili putem elektronske forme, koja je dostupna na "Fejsbuk" stranici udruženja.

- Poslovni subjekti koji žele da učestvuju u projektu sve informacije mogu dobiti u prostorijama udruženja ili na brojeve 051/928-126 i 065/816-107. Moguća je i prijava putem i-mejl adrese zdravosrbacŽdžahoo.com. Rok za dostavljanje prijave poslovnih subjekata otvoren je najkasnije do 25. februara - dodala je Šnjegota.

Socijalni dan

Priliku da se upoznaju sa radnim navikama srbački srednjoškolci su imali i ranijih godina kroz akciju "Socijalni dan", koju je organizovala Asocijacija srednjoškolaca u BiH. Učenici su tada na jedan dan mijenjali klupe volontirajući na radnim mjestima u lokalnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana