Srbac: Snovi o toplom domu postaju java

Dejan Jovičić
Srbac: Snovi o toplom domu postaju java

SRBAC - Fond solidarnosti Boračke organizacije iz Srpca uručio je još četiri građevinska paketa ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima zahvaljujući kojima će snovi ovih Srpčana o sigurnom krovu nad glavom i boljim uslovima za život uskoro postati java.

Građevinski materijal juče je dobio Mile Sivac iz Lilića, demobilisani borac druge kategorije koji živi u skromnim uslovima.

Paket čija je vrijednost 2.000 KM sadrži građu i lim za adaptaciju krova.

- Živim u stambenom kontejneru koji prokišnjava, tako da će mi dobro doći ova pomoć kako bih izgradio krov. Mnogo mi znači podrška Fonda jer sam nezaposlen - kaže Mile.

RVI šeste kategorije Zoran Crnomarković iz Razboja Ljevčanskog, koji je za izgradnju nove kuće dobio materijal vrijedan oko 4.000 maraka, stanuje u neuslovnoj prostoriji magacina nekadašnjeg trgovinskog preduzeća “Posavina”.

- Kako nemam zemljišta u vlastitoj svojini, obratio sam se Savjetu mjesne zajednice i na veliko zadovoljstvo, uz podršku odbornika Jordana Kuvalje iz mog sela, građevinski plac brzo je pronađen. Mojoj sreći nije bilo kraja kada mi je stigao i građevinski materijal. Planiram da gradim kuću od tridesetak kvadrata - kaže Zoran, koji je teško ranjen na vozućkom ratištu 1995. godine.

Demobilisani borac Darko Vučenović iz Poveliča za adaptaciju kuće dobio je elektro i vodomaterijal u vrijednosti od oko hiljadu maraka.

- Uspio sam da izgradim kuću, ali zbog nedostatka sredstava nisam u mogućnosti da uredim unutrašnje prostorije. Zahvaljujem Boračkoj organizaciji koja je imala razumijevanja za moje potrebe - rekao je Vučenović.

Simi Vrejiću, demobilisanom borcu druge kategorije iz Sitneša, takođe je ovih dana uručen elektro, vodo i građevinski materijal u vrijednosti od oko 1.200 KM. Simo će ovim materijalom uvesti prvu fazu struje i vode, te malterisati unutrašnjost kuće koju je izgradio prije pet godina.

Putem ovog humanitarnog fonda ranije je dodijeljen građevinski materijal u iznosu od 5.000 KM za gradnju kuće demobilisanom borcu Slavku Rudniku iz Gornjih Srđevića, kao i novčana pomoć za adaptaciju kuće za demobilisane borce Radenka Stojkovića iz Donje Lepenice i Gojka Marića iz Bardače, a predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan rekao je da bi do kraja godine građevinski paket trebalo da bude uručen bar još jednom borcu.

- Ovo nisu obećanja kako su mnogi mislili kada smo osnivali fond, već realnost. Sačinili smo listu od 22 prioriteta i do kraja naredne godine riješićemo njihove stambene probleme - rekao je Plotan, dodavši da je do sada ukupno izdvojeno 13.125 KM.

U Boračkoj organizaciji Srbac kažu da se sredstva u Fondu solidarnosti obezbjeđuju od boračke članarine i donacija privrednih firmi, viših organa vlasti i fondova.

- Pokrenuli smo i zanimljivu inicijativu da se u stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija uključe i sve političke stranke, od kojih se očekuje da smanje izdvajanja za bilborde, plakate i letke i da dio tih sredstava uplate na račun Fonda solidarnosti - kazao je Plotan.

On je još jednom uputio poziv privrednim subjektima i ostalim pravnim licima, kao i svim građanima Srpca da, u skladu sa mogućnostima, pomognu donacijama i prilozima Fondu solidarnosti.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun Boračke organizacije opštine Srbac - Fond solidarnosti: 567-353-27000041-19.

Kategorije

Fond solidarnosti Boračke organizacije Srbac pruža pomoć invalidima pete i nižih kategorija koji nisu obuhvaćeni zakonskim propisima i koji do sada nisu mogli da konkurišu za sredstva koja se obezbjeđuju na republičkom nivou kako bi riješili stambeno pitanje. Dodatne informacije mogu se dobiti u kancelariji Boračke organizacije u Srpcu ili na telefon 051/926-518.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana