Srbac: Proizvodnjom ljekovitog bilja do dodatnih prihoda

Agencije
Srbac: Proizvodnjom ljekovitog bilja do dodatnih prihoda

SRBAC - Dvadeset članica Udruženja žena iz Srpca zainteresovano je za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja u sklopu programa podrške mladima i ženama iz ruralnih područja pod pokroviteljstvom USAID/Snjeden programa “Farma dva”.

 

Na prezentaciji programa koja je održana u Srpcu dogovoreno je da se na najmanje dvije lokacije zasnuje ogledno polje površine oko 500 kvadratnih metara na kojem će se zasijati vrste kao što su lavanda, timijan i vrijesak, a svi troškovi biće pokriveni projektom.

- Učesnice projekta ćemo kroz četiri obuke sprovesti kroz sve procese, od sjetve, sadnje, žetve i berbe, preko prerade i finalizacije proizvoda od eteričnog ulja kao što su sapuni, mirisne svijeće i slično. Obezbijedili smo i podršku u plasmanu proizvoda na tržište - rekao je stručni konsultant Petar Ninić. On je dodao da je ovo dobra prilika za dodatnu zaradu onima koji već imaju posao, a naročito nezaposlenima, koji mogu ostvariti značajan izvor prihoda.

Projekat će implementirati firma “Planta Bela” iz Trebinja, čija je predstavnica Slobodanka Popović istakla da je obezbijeđena nabavka kompletne opreme, đubriva, sjemena i sadnog materijala.

Jedna od oglednih parcela biće podignuta na imanju penzionerke Brane Lončar iz Srpca, koja je članica srbačkog Udruženja žena.

- Veoma sam zainteresovana za ovaj projekat jer imam određena iskustva u biljnoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Smatram da se na ovaj način može značajno popraviti materijalni položaj žena na selu - rekla je ona.

Predsjednica Udruženja žena Srbac Vesna Smiljanić kazala je da je prijatno iznenađena odzivom žena, budući da je njihov kolektiv formiran tek u ovoj godini.

- Ako bi samo jedna žena izvukla materijalnu korist od ovog projekta, bio bi to veliki uspjeh - istakla je Smiljanićeva.

D. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana