Sport oduvijek bio spona prijateljskih naroda

Dejan Jovičić
Sport oduvijek bio spona prijateljskih naroda

SRBAC - Međunarodni onlajn šahovski turnir koji je odigran proteklog vikenda u srbačkoj biblioteci između domaćih i ruskih šahista postaće tradicionalan i održavaće se najmanje jednom do dva puta godišnje.

Ovo je potvrdio direktor biblioteke Branko Savanović koji je izrazio zadovoljstvo što je Srbac bio domaćin nesvakidašnjeg sportskog događaja koji je okupio vrsne šahiste iz Banjaluke, Srpca i Moskve.

Susret je simbolično nazvan prijateljskim mečom između Rusije i Republike Srpske, a pobjedu su uvjerljivo ostvarili gosti, koji su nastupili u ime Moskovskog šahovskog saveza i potvrdili da je Rusija bila i ostala svjetska šahovska velesila.

- U nemogućnosti dolaska ruskih šahista u Srbac zbog epidemiološke situacije organizovali smo turnir na 14 ploča koji se igrao putem interneta, na specijalizovanoj šahovskoj platformi, a rezultati koji su ostvareni bodovali su se za internacionalnu rang-listu. Vidjelo se u startu da će se naši šahisti teško nositi sa majstorima iz Rusije koji dugo igraju na visokom nivou na međunarodnoj sceni - rekao je Savanović.

Turnir je trajao dva časa, a igrao se brzopotezni šah u kojem su igrači na raspolaganju imali samo tri minuta uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza. Domaće šahiste predstavljalo je deset članova Centra za unapređenje i razvoj šaha “Gambit” iz Banjaluke i četiri člana Šahovskog kluba Srbac.

Predsjednik “Gambita” Nemanja Šipka rekao je da se ruska ekipa bolje snašla u brzom tempu igre i zasluženo odnijela pobjedu.

- Ovo je za nas bilo veliko iskustvo i početak buduće saradnje, jer ukoliko se situacija sa pandemijom virusa normalizuje, voljeli bismo ugostiti prijatelje iz Rusije, ali i otputovati kod njih u uzvratnu posjetu, jer ipak svi više preferiramo mečeve uživo - rekao je Šipka.

Predsjednik Moskovskog šahovskog saveza Sergej Nikolajevič Popov u obraćanju putem video-linka pohvalio je turnir i dodao da među igračima iz Srpske ima nekoliko perspektivnih igrača kojima se smiješi blistava šahovska karijera.

- Oduševljeni smo kvalitetom mečeva i želja nam je da ih igramo barem na svakih pola godine, uz veći broj učesnika. Mi smo spremni da odigramo turnir i na 50 ploča - rekao je Popov.

On je podsjetio da su Sovjetski Savez i Jugoslavija tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka dominirali na svjetskoj šahovskoj sceni, podsjetivši na legendarne mečeve sovjetskog šahiste Mihaila Talja 1959. godine u Bledu, Zagrebu i Beogradu i čuveni meč SSSR-a i ostatka svijeta koji se 1970. godine odigrao u Beogradu.

- Kroz istoriju su nas vezali mnogi sportski događaji koji se nisu prekidali do današnjeg dana i nadam se da ćemo organizovati još neke slične manifestacije koje će zbližiti naša dva naroda - istakao je Popov.

Organizaciju turnira u Srpcu podržala je Ambasada Ruske Federacije u BiH, a početak mečeva je putem video-linka ozvaničila ataše za kulturu Anastasija Gajdaljenok. Organizator je bila Narodna biblioteka Srbac, a pokrovitelj opština Srbac.

Centar

Direktor srbačke biblioteke Branko Savanović rekao je da je ovim sportskim događajem najavljeno formiranje centra za izučavanje ruskog jezika u Srpcu, čiji početak rada se očekuje do kraja aprila.

Na svečano otvaranje trebalo bi da stignu predstavnici Državnog tehničkog univerziteta u Tambovu, koji će držati predavanja, kao i Ministarstva prosvjete i kulture RS, koji su dali saglasnost na otvaranje centra u Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana