Spomenik kulture u Bijeljini dobija novi sjaj

Ljiljana Aleksić
Spomenik kulture u Bijeljini dobija novi sjaj

BIJELjINA - Vjernici katoličke vjeroispovijesti u Bijeljini predstojeći Božić dočekaće u obnovljenoj crkvi Prečistog srca Marijina, gdje je u toku završno uređenje unutrašnjeg dijela ove građevine, jedne od najstarijih u Semberiji.

Župna crkva izgrađena je 1886. godine, a 2015. godine proglašena je spomenikom kulture u BiH zbog istorijske i arhitektonske vrijednosti.

Tokom prošle godine riješen je višegodišnji problem vlage, izgrađen novi krov, odvodi i staze oko crkve, priključena struja i uređena fasada.

- Kada smo sve to završili, mislili smo da su radovi okončani, međutim, uvidjeli smo da ima dodatnih poslova. Ove godine fokusirali smo se na uređenje unutrašnjosti crkve. Morali smo obijati zidove, uraditi nove elektroinstalacije, nanovo sve malterisati, raditi nove stropove i kupole. Sada privodimo kraju radove na podu objekta koji je u potpunosti zamijenjen - rekao je župnik u crkvi Prečistog srca Marijina u Bijeljini velečasni Andrej Lukanović.

Oko stotinjak katolika, koliko ih ima u Bijeljini, ali i mnogi vjernici iz inostranstva, božićne praznike proslaviće u renoviranom objektu. 

- U ponoć će biti služena misa ponoćka i očekuje se veliki broj vjernika iz inostranstva koji praznik provode na ovim prostorima. Tako smo planirali i ubrzano završavamo posljednje radove. Ovih dana treba da nam stigne novi oltar od kamena, što će biti kruna svega - kaže velečasni Lukanović.

Sama crkva i vjernici ne mogu obezbijediti dovoljno novca za obnovu, pa se poslovi uspješno završavaju zahvaljujući donacijama i pomoći lokalne zajednice. U dosadašnju rekonstrukciju je uloženo oko pola miliona maraka.

- Državne institucije Republike Hrvatske su pomogle u dva navrata sa po oko 80.000 maraka, dobili smo od grada Bijeljine 10.000 maraka za nepredviđene radove kojih je bilo, a sva ostala sredstva smo dobili od crkvenih institucija širom svijeta i Evrope - rekao je velečasni Lukanović.

Kada bi, kao i mnogi drugi spomenici kulture u BiH, čekali pomoć institucija koji se bave zaštitom ovakvih objekata, vjerovatno bi propali.

- Moram istaći da nam je Zavod za spomenike kulture pomogao početkom ove godine sa 5.000 maraka, ali je to ipak kap u moru, iako smo zahvalni na svakoj vrsti pomoći - naveo je on.

Poslova, kako ističe velečasni Lukanović, ima još, a u narednom periodu planirano je postavljanje nove ograde oko objekta.

- Nadamo se da ćemo i tu imati pomoć lokalne zajednice jer smo obećanja dobili. Za obnovu postojeće ograde, koja je stara više od 50 godina, biće nam potrebno oko 80.000 maraka. Nadam se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva i onda možemo reći da je crkva obnovljena u potpunosti - naveo je on.

POMOĆ

Velečasni Andrej Lukanović ističe da vjernicima pomažu kroz bijeljinski župni “Karitas”.

- Pomažemo onima kojima je pomoć potrebna tokom cijele godine, a ne samo pred praznike. Nabavljamo hranu i higijenske potrepštine - naveo je on i dodao da su organizovali i akcije nabavke šporeta i drva onima koji to nemaju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana