Specijaliteti Hercegovine, srednje Bosne, Romanije i Crne Gore

Srna
Specijaliteti Hercegovine, srednje Bosne, Romanije i Crne Gore

Foča - Treći sajam tradicionalnih priozvoda Nacionalnog parka "Sutjeska" okupio je danas na Tjentištu izlagače iz Foče, Trebinja, Nevesinja, Rogatice, Kreševa i Nikšića.

Posjetioci su mogli da probaju i po promotivnim cijenama kupe neobične vrste sireva i rakija, suhomesnate specijalitete, razne meleme, proizvode od meda, čajeve, borovnice i brusnice sa Zelengore, kao i širok asortiman prerađevina od šumskog voća - sokove, džemove, kolače, slatka, likere, kompote, a osim hrane i pića u ponudi se našla i tradicionalna pletena odjeća. 

Pčelar iz Nevesinja Rade Radovanović donio je više vrsta meda, a najveće interesovanje posjetilaca bilo je za livadski i med od vrijeska. 

"Vrijesak je poseban jer cvjeta od planine ka moru, a sve druge trave od mora ka planini. Za livadski med iz Hercegovine je bitno da je naša flora po 200 biljaka, tamo gdje se miješaju sredozemna i kontinentalna klima i upravo zbog toga je hercegovački med kvalitetan i na cijeni", kaže Radovanović. 

Farma Dačević iz Nikšića, koja je kvalitet dokazala i zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu, proizvodi 25 vrsta sireva, a na Tjentištu je predstavila 15 vrsta - dimljeni, mladi, masni, polumasni, sa raznim dodacima... 

"Potražnja je ogromna, mnogo je veća od kapaciteta proizvodnje i problem mi je nedostatak mlijeka i radne snage", kaže vlasnik farme Mileta Dačević. 

Na sajmu se predstavila i mala porodična manufaktura Fočanke Bojane Vladičić, koja od ljekobilja sa Zelengore pravi čajeve, sirupe, kreme, meleme, sapune i druge neobične prerađevine. 

"Ova manifestacija izuzetno je značajna, kako za promociju prirodnih resursa Nacionalnog parka žSutjeskaž, a tako i za nas i naše kupce. Vidim da su svi zadovoljni i veoma mi je drago zbog toga", kaže Vladičićeva. 

Za Velenku Stanojević i njenu porodicu blago prirode - borovnice, koje su ove godine dobro rodile, jedan je od glavnih izvora prihoda. 

"Imamo borovnicu i brusnicu u svježem stanju i razne prerađevine od tog šumskog voća, ali i od višnje, jagode, maline, šipurka, šljive. Svi proizvodi se dosta traže, jer svijest kod naroda se promijenila i sve više se koriste domaći proizvodi bez konzervansa i bilo kakvih dodataka", kaže Stanojevićeva, koja je član Udruženja žena "Zelengora". 

Turisti koji borave u Nacionalnom parku, kao i prolaznici na putu do mora, rado svraćaju da probaju domaće specijalitete.

Novosađanin Stevan Peterk, koji već šestu godinu sa porodicim ljetni odmor provodi u Nacionalnom parku Sutjeska, posebno se oduševio medom i suhomesnatim proizvodima. 

"Ne znam ni šta je vrijesak, ali mi se mnogo svideo med od te biljke. Kažu da je mnogo zdrav i za srce i za probavu, a cena je povoljna. Izvrsni su i mesni proizvodi, sve je prvoklasno, domaće, kao što mi pravimo u Novom Sadu, samo što je ovde drugačiji vazduh, pa se bolje osuši", rekao je Peterk. 

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović kaže da je osnovni cilj ove manifestacije promocija parka i priozvoda sa sela. 

"Većinu ovih proizvoda mi plasiramo kroz naše ugostiteljske objekte, tako da smo zadovoljni i mi i proizvođači, a na kraju i naši potrošači koji mogu da konzumiraju domaće proizvode", rekao je Pavlović. 

Posjetioci Nacionalnog parka "Sutjeska" i sutra će imati dodatni motiv da posjete ovo prelijepo mjesto, jer će na bazenu Sportsko-rekreativnog centra biti održana druga "Palačinkijada", na kojoj će kuvari i ugostitelji iz Foče besplatno spremati razne vrste palačinaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana