Sorte iz EU brže stižu na domaće njive

Milijana Latinović
Sorte iz EU brže stižu na domaće njive

BANjALUKA - Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj od sada će biti u istoj ravni sa onima u Evropskoj uniji, jer će nadohvat ruke imati najnovija sjemena i hibride koji će omogućiti veće prinose i bolju konkurentnost domaćih poljoprivrednika.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući izmjene Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja koje je nedavno usvojila Narodna skupština RS. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se potrebe domaćeg tržišta u sjemenskoj proizvodnji podmiruju najvećim dijelom iz uvoza. Do sada je na snazi bio zakon kojim je bilo propisano da se bez ispitivanja na oglednom polju i u laboratoriji mogu priznati sorte koje su registrovane u zemljama u okruženju sa kojima graniči BiH, a koje imaju slične agroekološke uslove.

- Međutim, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije, u Republici Srpskoj su se priznavale i prometovale samo sorte sjemena priznate u Srbiji - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

To je podstaklo nadležne da izmijene zakon da bi bila stvorena mogućnost priznavanja sorti registrovanih u članicama EU bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji, ako imaju slične agroekološke uslove.

- Na ovaj način poljoprivredni proizvođači dobijaju nove sorte i hibride sjemena, a uvoznici i distributeri mogućnost da lakše apliciraju i jednostavnije dobijaju odobrenje za registraciju sorti i hibrida koje su već ispitane u članicama EU ili državama u okruženju sa kojima graniči BiH - pojasnili su u resornom ministarstvu.

Agronom Momo Vidović, koji se sjemenarstvom bavi već 30 godina i koordinator je za sve uvoznike sjemena u BiH, istakao je da se do sada gubilo mnogo vremena prilikom registracije novih hibrida.

- Nakon što se pojavi neki novi hibrid u EU, pa dok se registruje u Srbiji, a potom dođe do naših proizvođača prođu i tri ili četiri godine. Izmjene zakona će ubrzati sve te procedure. Nove sorte i hibridi sadrže u sebi nove tehnologije, što će unaprijediti našu proizvodnju. Domaći proizvođač će korišćenjem tih sjemena postići veće prinose, proizvodnja će biti profitabilnija, a osim toga proizvođači će biti bolje pozicionirani na tržištu - rekao je Vidović.

Dodao je da su osim proizvođača na dobitku i uvoznici sjemena, ali i država, jer zahvaljujući većem prinosu po hektaru veći je i PDV.

Poljoprivredni proizvođač iz mjesta Povelič kod Srpca Dragan Kovačević rekao je da će očekuje da će sjemenskim materijalom iz Evrope unaprijediti proizvodnju.

- Novije sorte koje nam nisu bile dostupne ranije moći ćemo da zasijemo na svojim parcelama i to će i te kako dobro doći. Samim tim očekujemo i veće prinose - rekao je Kovačević, koji na 50 hektara obradivih površina sije kukuruz. Do sada je koristio uvozno sjeme iz Srbije, a već od naredne sjetve, očekuje Kovačević, na svojim njivama trebalo bi da zasije i hibride sa evropskog tržišta.

Primjena

Momo Vidović je istakao da su izmjene Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja veliki napredak za Srpsku.

- Očekujemo objavu u “Službenom glasniku RS”. Uvoznici imaju dovoljno vremena da pripreme dokumenta za registraciju i uvoz novih hibrida da bi oni bili dostupni našim poljoprivrednicima već od iduće proljećne sjetve - rekao je Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana