Sokolački planinari obilježili slavu i 11 godina postojanja

Srna
Sokolački planinari obilježili slavu i 11 godina postojanja

SOKOLAC - Planinarsko društvo “Glasinac” sa Sokolca proslavilo su slavu - Svetog velikomučenika Dimitrija i obilježilo 11 godina postojanja.

Sekretar društva Vera Mijatović rekla je Srni da je kruna njihovog višegodišnjeg rada izgradnja i rad na daljem uređenju Planinarskog doma “Crvene stijene” na lokalitetu Nadromanija.

“Kroz javne pozive za podršku projektima nevladinih organizacija grad Istočno Sarajevo podržao je naš projekat žSagradimo planinarski dom Crvene Stijenež”, navela je Mijatovićeva.

Mijatovićeva je dodala da je i opština Sokolac podržala planinarski projekat “Oaza mira – Dobro došli na Romaniju”, kroz koje je u najboljem svjetlu promovisana ova planina.

Posebno zadovoljstvo, istakla je, čine im trenutne aktivnosti na proširenju turističke ponude na Romaniji u okviru projekta “Indžoj Sarajevsko-romanijski region” kroz koji je počela izgradnja “Via ferata” - osiguranog planinarskog puta za ljubitelje adrenalinskog planinarstva.

Mijatovićeva je naglasila da je projekat “Magična penjališta”, takođe, u implementaciji, kojim je osmišljeno 30 smjerova koji pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima.

“U benefite ovog projekta ubrajamo mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije na internetu i telefonske aplikacije pod zajendičkim nazivom žmagična penjališta BiHž”, navela je ona.

O postignutim rezultatima u proteklih godinu dana, Mijatovićeva je pomenula više izleta na Crvene stijene u okviru projekta “Razglednica sa Romanije”, koje su finansirali Omladinska banka Sokolac i Fondacija “Mozaik”, u skladu sa mjerama zaštite od širenja virusa korona.

Sokolački planinari učestvovali su u hodočasničkim putovanjima manastiru u Knežini i Ozerkovićima, u pohodima na Pjenovac, Žepske planine, Trebević, Visočicu, Zelengoru i Taru, posjetili manastire Tvrdoš, Zavalu, Žitomisliće i Prebilovce, te vodopade Bereg i Skakavac.

Članovi “Glasinaca” bili su angažovani i u organizovanju i dopremanju pomoći starijim i ugroženim licima u prvim mjesecima epidemije virusa korona.

Planinari “Glasinca” danas su prisustvovali prazničnom bogosluženju u manastiru na Ravnoj Romaniji i obavili čin lomljenja slavskog kolača, povodom krsne slave društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana