Sokolac: Planinari i sportisti čistili opštinu

Srna
Sokolac: Planinari i sportisti čistili opštinu

SOKOLAC - Planinari i članovi sportskih klubova sa područja Sokoca danas su se uključili u akciju "Učinimo to" u kojoj su očistili sportske terene i dječija igrališta povodom obilježavanja Svjetskog dana čistoće i Svjetskog dana čistih planina.

Ideja je potekla od Planinarskog društva "Glasinac", čiji je sekretar Vera Mijatović rekla novinarima da su uz planinare učestovali i članovi Karate kluba "Glasinac", Rukometnog kluba "Glasinac", Fudbalskog kluba "Sokolac", Omladinske organizacije "Sokolac" i Udruženja "Sveti Vasilije Ostroški".

Mijatovićeva je dodala da je akcija čišćenja završena zajedničkim izletom na vidikovac Crvene stijene na Romaniji, sa koga se pruža pogled prema svim višim planinama srednje i istočne BiH.

Iz sokolačkog Planinarskog društva apeluju da svi posjetioci izletišta i staza na Romaniji i u blizini Sokolca čuvaju okolinu i smeće ostavljaju na mjestima koja su za to predviđena.

Planinar Milanko Krstajić, koji je i član Udruženja "Sveti Vasilije Ostroški", pozvao je i druge da daju svoj doprinos u čuvanju Romanije i Sokoca, te napomenuo da se odazvao akciji kako bi svojim primjerom probudili svijest kod ljudi da životnu sredinu treba održavati čistom i zdravom.

Trener Rukometnog kluba "Glasinac" Jovan Borovčanin naveo je da svake godine učestvuju u akciji čišćenja, što treba da bude nastavljeno, dok je karate trener Miodrag Borovčanin istakao da mladi treba da shvate da svaki grad izgleda onako kakvim ga čine građani.

Sportski ribolovci lokalnog udruženja "Bioštica" juče su očistili i izletište "Buk" na rijeci Kaljina.

Akcija čišćenja trebalo je da bude održana prošle subote, kada se i obilježava Svjetski dan čistoće - 18. septembra, ali je odgođena zbog loših vremenskih uslova.

Svjetski dan čistih planina obilježava se 26. septembra organizovanjem akcija čišćenja prirodne sredine, te izlaskom na lokalnu planinu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana