Sokolac obilježio svoj dan i krsnu slavu: Povelja opštine književniku Momiru Krsmanoviću

Srna
Sokolac obilježio svoj dan i krsnu slavu: Povelja opštine književniku Momiru Krsmanoviću

SOKOLAC - Sokolac je danas obilježio Dan opštine i krsnu slavu svetog proroka Iliju, ali zbog epidemiološke situacije dosta skromije u odnosu na ranije.

Tim povodom uručena su i priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama, pa je povelja opštine uručena književniku Momiru Krsmanoviću, autoru više knjiga o stradanjima srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

- Povelja opštine Sokolac znači mi mnogo kao podrška književnom radu, u koji sam uložio dosta truda i muke u sakupljanju materijala o vremenu kada su se dešavale tragedije srpskog naroda - izjavio je Krsmanović, koji je podsjetio da je ranije dobio povelje opština Višegrad, Rogatica i Han Pijesak.

Prema njegovim riječima, prvi put je u njegovoj knjizi "Teče krvava Drina" na svjetlo dana izašla istina o stradanju Srba u Starom Brodu na Drini i u Miloševićima, gdje sada postoji Spomenik i Muzej u kome je ispisano 5.523 imena stradale srpske nejači, iz njegovog šestog toma "Golgota srpskog naroda", štampanog u osam tomova.

Njegova knjiga "Teče krvava Drina" je, kako kaže, sedamdesetih godina bila zabranjena, izašla je iz štampe tek 1985. i predstavlja autentične podatke o golgoti srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu u istočnom dijelu BiH.

Krsmanović je autor više istorijskih romana o genocidu nad srpskim narodom na širem području Romanije i Podrinja. Istinu o stradanju srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu štampao u tri toma "Krvave ruke islama", "Tragovi mrtve braće" i "Kletva mrtve braće".

Zaslužnim pojedincima i društvima dodijeljene su zlatne i srebrne plakete, a zlatne značke uz novačne nagrade od po 200 KM dobili su učenici generacije i najbolji student.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da je u prethodnih godinu dana urađeno mnogo infrastrukturnih projekata, što je potvrdila i anketa u Srpskoj koja je Sokolac svrstala na osmo mjesto među 10 top opština koje su uložile značajna sredstva u infrastrukturu.

 

- Juče je protekla voda u selu Kalimanići, a nešto ranije za 500 domaćinstava na dijelu sokolačke mjesne zajednice Bjelosavljevići i rogatičke mjesne zajednice Stjenice, što je velika stvar za stanovništvo na ovim bezvodnim područjima - istakao je Bjelica.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što će opština biti obuhvaćena projektima modernizacije puteva u Srpskoj i BiH, odnosno projektima izgradnje brze ceste od Bijeljine-Zvornika do Sokoca i od Beograda preko Sarajeva do Višegrada.

Prema njegovim riječima lokalna uprava pomaže razvoju drvoprerađivačkog sektora, poljoprivrede, a posebno u oblasti proizvodnje mlijeka, zatim otkupa i uzgajanja ljekobilja, stvaranju uslova za odvijanje sportskih aktivnosti, te uređenju gradskog naselja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima, da je ova opština veoma važna za grad Istočno Sarajevo, kao područje koje je poseban doprinos dalo u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata i stvaranja Srpske.

On je istakao da grad Istočno Sarajevo u značajnoj mjeri stoji iza uspjeha opštine Sokolac, te da su iz kreditnih sredstva grada finansirani brojni projekti u oblasti infrastrukture, u funkcionisanju Komunalnog preduzeća "Vrelo Bioštica" u stečaju i u oblasti kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana