Sokolac: Na pomolu rješenja za redovno snabdijevanje potrošača električnom energijom

Srna
Sokolac: Na pomolu rješenja za redovno snabdijevanje potrošača električnom energijom

SOKOLAC - "Elektrodistribucija" Pale i opština Sokolac zajedničkim snagama će pokušati da otklone poteškoće na nekoliko tačaka na elektromreži u ovoj lokalnoj zajednici, gdje je povećan broj privrednih kapaciteta, dogovorili su danas direktor "Elektrodistribucije" Aco Stanišić i načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da će lokalna uprava i elektrodistributivno preduzeće naći način da riješe ova pitanja rekonstrukcijom dijela postojeće mreže na području Kaljine i Podromanije, te zamjenom pojedinih dalekovodnih stubova na dijelu dalekovoda Novo Selo sa kojeg se napajaju crpne pumpe na Vrelu Bioštice.

"Iako je veoma teška situacija u regionu, u privredi Republike Srpske i našoj opštini, naročito poslije stanja izazvanog pojavom virusa korona u kojem su stale investicije, a prioritet dat zaštiti zdravlja stanovništva, naišli smo na razumijevanje Elektrodistribucije Pale i Elektroprivrede Republike Srpske, pa ćemo i ova pitanja razriješiti", izjavio je Bjelica novinarima.

Stanišić je rekao da je ovo preduzeće i u ranijem periodu redovno rekonstruisalo i ulagalo u dalekovode, kao i niskonaponsku mrežu na cijelom području koje pokriva mrežom.

On je dodao da se opština Sokolac prostire na gotovo 700 kilometara kvadratnih i da ima pitanja koje treba kvalitetno riješiti kada je riječ o dugim dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

Stanišić je naglasio da su kapaciteti dalekovoda "Kaljina" još veliki i da se može proširivati broj privrednih objekata koji bi se pripajali ovom 10-kilovoltnom sistemu.

Prema njegovim riječima, nova tehnologija prepoznaje vremenske prilike i tada po automatizmu trafo-područja prestaju sa radom da ne bi došlo do većih havarija, pa pri jakom vjeru dolazi do prekida u elektrosnabdijevanju.

"Mi ćemo u narednom periodu probati da prilagodimo situaciju za krajnje potrošače tako da povećamo kapacitete napona struje u privrednim subjektima, gdje je potrebno, kao i za domaćinstva, da budu redovno i kvalitetno snabdjeveni strujom", naveo je Stanišić.

On je istakao da su "Elektrodistribuciji" prilikom nestanka struje u priortetu i trafo-stanice sa kojih se snabdijevaju crpne i pumpe za dotok vode na razuđenom planinskom području i da će ovo preduzeće raditi na rješavanju i tih pitanja u skladu sa prihodima u preduzeću.

Stanišić je najavio da slijedi sastanak sa predstavnicima sokolačkog Šumskog gazdinstva "Romanija" da bi uz njihovu dozvolu mogao da bude izvršeno prokresivanje rastinja ispod dalekovoda kako bi tokom zime bilo što manje prekida u elektrosnabdijevanju potrošača na ovom području.

Elektrodistributivna Radna jedinica Sokolac djeluje u okviru "Elektrodistribucije" Pale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana