Šobot: Visuć grad - radnim akcijama do turističke atrakcije

Srna
Foto: Srna

DRVAR- Ostaci srednjovjekovnog Visuć grada nedaleko od Drvara raskrčeni su radnom akcijom, rekao je Srni predsjednik drvarskog Udruženja "Nagrađe - Crna kraljica" Časlav Šobot.

- Narednih dana krčimo put za rječicu Visućicu i pećinu Konjušaricu. Radićemo i na prikupljanju novca za asfaltiranje puta do srednjovjekovnog grada koji će biti prava turistička atrakcija - najavio je Šobot.

On je rekao da je u planu i izgradnja crkve na lokalitetu srednjovjekovnog Visuć grada i zaštita ostavštine grada, kao i brendiranje rakije kruške iz sela Nagrađe.

- Svakog dana stižu nam turisti. Naša želja i cilj je da cijeli svijet čuje za Visuć grad, koji je dokaz viševjekovnog srpskog prisustva u Drvaru - naglasio je Šobot.

U selu Nagrađe, nadomak Drvara, pronađeni su temelji crkve za koju se pretpostavlja da je najstarija pravoslavna bogomolja u BiH.

Srednjovjekovna Bosna imala je oko 300 dvoraca.

U dobro skriveni Visuć grad, kod današnjeg Drvara, bježeći od Turaka, došao je kralj Stefan Tomašević sa suprugom Jelenom i njihovim sinom Lazarom, pričaju Srni mještani Nagrađa, čije se njive i kuće nalaze uz ovo kulturno-istorijsko blago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana