Smotra folkora pred punim trgom u Bratuncu

Srna
Smotra folkora pred punim trgom u Bratuncu

BRATUNAC - Na pozornici na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu večeras je priređena smotra folkora na kojoj je nastupilo devet kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i Srbije pred više od hiljadu građana ovog mjesta i susjedne Srebrenice.

Veče folkora održano je u okviru kulturne manifestacije "Kulturno-ljeto-Bratunac 2021", koja je počela 19. jula i prvi put se održava na bratunačkom trgu.

Pozdravljajući i zahvaljujući učesnicima za odziv, direktor bratunačkog Doma kulture Radovan Petković rekao je da su kulturno-umjetnička društva, njegujući igru, pjesmu, običaje i tradiciju, dala veliki doprinos očuvanju srpskog identiteta i duhovnosti.

"Ovo je veče srpske kulturne baštine, stvaralaštva, tradicije, nasljeđa, mladosti i zajedništva. Ovo druženje treba da preraste u tradiciju i da smotra folklora postane sinonim srpskog jedinstva i očuvanja identiteta i nacionalne pripadnosti", poručio je Petković.

U programu na bratunačkom trgu večeras su se spletovima pjesama i igara iz raznih srpskih krajeva predstavila kulturno-umjetnička društva "Mladost" iz Nove Pazove i Pecke, "Braća Nedić" iz Osečine, "Birač" iz Vlasenice, folklorni ansambl "Mina i Andrej" iz Malog Zvornika, "Azbukovica" iz Ljubovije, "Most" iz Bratunca i srpska kulturno-umjetnička društva "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice i "Kravica" iz istoimenog mjesta.

Nakon predstavljanja i bogatog programa na gradskoj pozornici na kraju programa učesnici su zaigrali zajedničko kilometarsko kolo u nekoliko prstenova sa građanima na Trgu Miloša Obilića.

Organizatori smotre bili su KUD "Most" i Dom kulture iz Bratunca.

"Kulturno ljeto-Bratunac 2021" završava se 10. avgusta dječijim muzičkim kabareom u izvođenju glumaca Slobodana Ninkovića i Jovice Tišme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana