Slobodan Ćirković dokaz da među nama žive heroji: Migranta spasio od sigurne smrti u Drini

Miloš Vasiljević
Slobodan Ćirković dokaz da među nama žive heroji: Migranta spasio od sigurne smrti u Drini

BRATUNAC - Bratunački vatrogasac Slobodan Ćirković spasio je od smrti migranta iz Pakistana koji se davio u blizini Rajske plaže na Drini. Kada je čuo da čovjek, koji se bori za život, zove u pomoć na engleskom nije razmišljao ni sekunda, čamcem se približio do njega, skočio u hladnu vodu i izvukao ga na kopno.

Na taj način još jednom je dokazao da humanost i solidarnost ne poznaju vjeru, niti naciju te da među nama žive heroji koji su u svakom momentu spremni žrtvovati sopstveni, da bi spasili tuđi život.

Ovom tihom heroju u njegovoj humanoj misiji pomogli su prijatelji Jovica Čelanović i Milan Crljenić koji su prošlog petka bili s njim na vikendici.

Ćirković za “Glas Srpske” priča da je, čim je ugledao čovjeka u vodi koji ne zna plivati, skočio u čamac i pojurio prema njemu. 

 - Do čovjeka koji je kasnije se ispostavilo migrant iz Pakistana stigao sam u posljednjem minutu. Davio se, možda su i sekundi bili presudni, ali hvala Bogu uspio sam da ga spasim. Pokušao je da prepliva s jedne strane Drine na drugu. Čuo sam vrisak, vidio da je skoro potopljen, samo malo mu je virila glava, ali u posljednjem momentu uspio sam da ga izvadim iz vode - rekao je Ćirković. 

Kako sam kaže, ljudski je priteći u pomoć, a ne nijemo posmatrati čovjeka u nevolji.

- Pokušao sam i uspio da spasim. Bilo bi žao da se neko utopi. Odreagovao sam tako bez trunke razmišljanja.

Uhvatio sam ga za ruku i izvadio iz vode. Bio je skroz dezorijentisan, nije znao ni šta se desilo, niti gdje se nalazi. Bio je tu jedan prijatelj s njim, kasnije su mi mnogo zahvaljivali jer sam mu produžio život - kazao je Ćirković. 

Nije ovo prvi put da humani vatrogasac spasava život na brzacima Drine. Ćirković kaže da ni u budućnosti, u slučaju da neko bude u problemu, neće razmišljati ni sekunda.  

- Prije 15 godina na rukama sam iznio momka iz Drine. I tada se to desilo ispred moje vikendice. Ljudi ne znaju plivati i tako uđu u rijeku, to je velika opasnost.

Uvijek ću to uraditi zbog svoje savjesti, žao mi je da se ugasi život - rekao je ovaj humani Bratunčanin.

Ćirković je dobrovoljni davalac krvi, planinar, strastveni plivač, veliki humanista, ribolovac, a za sebe kaže da je na Drini 365 dana i da je ona dio njega.

- Voda je moja velika strast. Svake godine idem u Višegrad sa čamcem 60 kilometara u jednom pravcu. Trenirao sam i plivanje, a tri puta sam u Drini prvi doplivao do Časnog krsta na Bogojavljenje - dodaje Ćirković.

Boks

Slobodan Ćirković otac je evropske šampionke u boksu Sare Ćirković koja nastupa za reprezentaciju Srbije.

- Kod Sare je boks na prvom mjestu, sve ostalo u drugom je planu. Sada je na Kupu nacija u Subotici i 15. septembra ima meč. Posvećena je i veliki profesionalac, zato i niže uspjehe i medalje. Ponosan sam na nju što se odlučila za sport, jer je to najbolji i jedini ispravan put - kazao je Ćirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana