Sliv Trebišnjice ogroman vodeni potencijal za razvoj Srpske

Srna
Foto: Arhiva

BIJELjINA - Rijeka Trebišnjica je žila kucavica istočne Hercegovine, a cijeli njen sliv ima ogroman vodni potencijal, koji je u budućnosti potrebno očuvati i koristiti za dalji napredak ovog dijela Srpske, ukazali su danas u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

Rijeka Trebišnjica se koristi za vodosnabdijevanje stanovništva, navodnjavanje poljoprivrednih površina, proizvodnju struje i ostale privredne djelatnosti, kao i u turističke svrhe, sportsko-rekreativne i zabavne aktivnosti, naveli su iz tog preduzeća.

"Trebišnjica praktično daje život istočnoj Hercegovini i jedna je od najljepših rijeka u Republici Srpskoj, koja je uvijek privlačila brojne turiste, ribolovace i sve zaljubljenike u prirodu," objavljeno je na zvaničnom sajtu preduzeća.

Kroz istoriju su, podsjetili su, i brojni strani putopisci opisali ljepotu hercegovačkih pejzaža u kojima Trebišnjica ima posebno mjesto.

"I danas, istočna Hercegovina i Trebišnjica svojom ljepotom privlače mnogo ljudi sa svih meridijana", naveli su u toj javnoj ustanovi. Trebišnjica izvire u blizini Bileće na 398 metara nadmorske visine, rijeka je ponornica ukupne dužine oko 96,5 kilometara. Površina sliva Trebišnjice je oko 2.250 kilometara kvadratnih koji čine površinski i podzemni tokovi koji se slivaju prema Jadranskom moru.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana