Slijepima teško do posla

Dejan Jovičić
Slijepima teško do posla

SRBAC - U Republici Srpskoj trenutno ima oko 300 nezaposlenih osoba iz kategorije slijepih i slabovidih lica, od kojih barem polovina aktivno ili povremeno traži posao, ali ne nailaze na razumijevanje društvene zajednice, bez obzira na podsticaje za njihovo zapošljavanje.

Ovo je izjavio predsjednik Saveza slijepih i slabovidih RS Branko Suzić, ističući da se godinama zalažu za izmjenu zakona kako bi se prioritetno omogućilo zapošljavanje lica sa najvećim stepenom invalidnosti, što je najavljivano kroz određene pravilnike, ali nikada nije stupilo na snagu. 

- Poslodavcima i privatnim subjektima se nude subvencije da zaposle slijepa lica, međutim, oni bježe od toga jer smatraju da nisu vični novim tehnologijama. Uspjeli smo u posljednjih desetak godina putem nadležnog fonda obezbijediti sredstva za samozapošljavanje u iznosu od 2.500 KM za oko 50 naših članova, ali je to nedovoljno da se pokrene biznis od kojeg će moći živjeti - rekao je Suzić na okruglom stolu u Srpcu koji je organizovan na temu položaja slijepih u društvu i mogućnostima njihovog radnog angažovanja. On je istakao da je zakonom predviđeno uspostavljanje zaštitnih radionica i radnih centara za teže invalide. Jedna od rijetkih radionica ovakvog tipa se nalazi u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” iz Dervente, gdje se zapošljavaju slijepa i slabovida lica sa ograničenim radnim sposobnostima. Direktor Centra Vladan Popović rekao je da u njihovoj ustanovi djeluje osnovna i srednja škola za slijepu djecu iz cijelog regiona.

- Nakon završetka škole uglavnom su prepušteni sami sebi i svako pokušava naći posao snalazeći se kako zna i umije, naročito ako ne upišu studije. Kod nas više nema specifičnih zanimanja poput telefoniste, pa je sada popularno zanimanje fizioterapeuta. Jedan broj ostane da radi kod nas u radionici baveći se raznim zanatima, jer se ipak lakše snađu u takvom okruženju nego u privrednim subjektima - kaže Popović.

Predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica iz Srpca Božidar Drinić rekao je da je u Srpcu potrebno riješiti radni angažman za četiri njihova člana.

- Imamo par mladih ekonomista koji nemaju posao, a jedna od naših članica radi na pilani, iako su joj ugrađene čelične šipke uz kičmu, što predstavlja rizik za njeno zdravlje. Neke od naših članova smo uspjeli penzionisati prije vremena, tako da sada ostvaruju pravo na minimalnu penziju - kazao je Drinić.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić najavio je da će se kroz rad lokalnog parlamenta razmotriti donošenje preporuka da se lokalnim privrednicima omoguće dodatne subvencije za zapošljavanje slijepih i slabovidih lica prilikom raspisivanja budućih javnih poziva.

Zavod

Rukovodilac Biroa rada u Srpcu Milanka Šnjegota Srdić rekla je da bi putem javnih poziva koje je nedavno raspisao Zavod za zapošljavanje RS mogla biti odobrena sredstva za jednog člana Opštinske organizacije slijepih i slabovidih iz Srpca.

- Iz ove organizacije je najavljeno da će biti podnesen zahtjev za samozapošljavanje u iznosu od 5.000 KM i nadamo se da će zahtjev biti pozitivno riješen - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana