Slatki posao Mire i Mirka Mićića

Srna
Slatki posao Mire i Mirka Mićića
Slatki posao Mire i Mirka Mićića

Šamac - Mira i Mirko Mićić iz Grebnica, kod Šamca, uspješni poljoprivrednici, na imanju imaju svega - povrća, voća, meda, prave rakiju i pekmez, te ističu da u njihovim proizvodima nema hemije, kao i da je sve čisti kvalitet.

ako je poplava 2014. godine naštetil njihovom imanju, ono je ponovo niklo, pa Mićići od svog rada zarađuju i školuju dvoje djece.


Mira Mićić, koja uz kućne poslove, prodaje na pijaci i sa mužem obrađuje njivu, voćnjake i plastenike, kaže da je to “slatki posao koji joj pričinjava zadovoljstvo”.

“Imamo 510 dunuma kukuruza, pet ječma, a povremeno mijenjamo kulture... Sijemo travu za pčele, imamo pet dunuma voćnjaka, bavimo se pčelarstvom i povrtlarstvom.

Tu su i dva plastenika sa povrćem i mnogo sadimo na otvorenom, sadimo gladiole i po tome nas znaju. Nastojimo da imamo svega po malo, ali da je zdravo i kvalitetno - bez hemije”, ističe Mićićeva za Srnu.

Imaju mnogo raznovrsnog voća - kruške, jabuke, ribizle, trešnje, višnje, šljive, nektarine, grožđe, lubenice, dinje, a poznati su i po čuvenoj rakiji “viljemovki”.

Mićići sade paradajz, papriku, krompir, luk, pasulj, brokoli, karfiol, mrkvu, peršun i celer.

“Počeli smo da sadimo novu vrstu batat krompira i za sada je sve niklo. To je novo i nadam se da ćemo sljedeće godine proširiti proizvodnju, jer će prozvodi imati ljekovita svojstva”, napominje Mira.

Mićići uvijek traže savjete od stručnih lica, od kojih dobijaju i sadnice, a često im pomažu djeca tražeći podatke na internetu. Osim toga, stalno se edukuju, idu na predavanja.

Mira Mićić napominje da imaju razne vrste tikvi - stambolke, orgite i muskantne, a sada su posijali i tursku tikvu koja se zove djevojački nokat, tu je i tikva sarita koja podsjeća na špagete.

“Kada je riječ o voćnjaku, od poplave stalno obnavljamo stabla, polako se oporavljamo”, ističe Mićićeva i napominje da mnogo vremena provode i u pčelinjaku.

“Pravim kreme od nevena, gaveza, pekmeze i salate. Od ove jeseni počeću da pravim marmelade i pekmeze od voća i salate, jer su moji gosti to probali i zainteresovani su da kupe”, navodi Mićićeva. /kraj/spa/nt/foto/

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana