Slabo interesovanje srbačkih učenika za deficitarna zanimanja

   Dejan Jovičić
Slabo interesovanje srbačkih učenika za deficitarna zanimanja

SRBAC - Iako im je obezbijeđen siguran posao nakon završetka školovanja, budući srednjoškolci iz Srpca ne odlučuju se rado za deficitarna zanimanja i uglavnom se opredjeljuju za gimnaziju, ekonomske, ugostiteljske i druge struke.

Direktor Centra srednjih škola “Petar Kočić” Srbac Milenko Živanić kaže da je tokom upisa u školsku 2022/23. godinu svega pet učenika pokazalo interesovanje za zanimanje mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uvrstilo na listu deficitarnih, zbog čega su imali poteškoća sa formiranjem odjeljenja.

- Svršene osnovce očigledno nije privukao plaćen prevoz i stipendija ministarstva u iznosu od 100 KM, a uz to bi bez problema mogli naći posao jer se radi o atraktivnom zanimanju za kojim postoji potreba na tržištu radne snage. Zbog toga smo tražili i dobili saglasnost ministarstva da ove đake spojimo sa 11 učenika koji su se opredijelili za bravare-zavarivače i tako smo formirali odjeljenje - rekao je Živanić.

Dodaje da su na taj način obezbijedili minimum od 16 upisanih odjeljenja koliko je potrebno kako bi srednjoškolski centar opstao sa radom.

Živanić kaže da se u njihovom centru trenutno obrazuju 303 učenika za 11 zanimanja, što je najveći broj obrazovnih profila do sada, ali s druge strane iz osnovnih škola na kraju tekuće školske godine izaći će svega 127 učenika, što je najmanji broj od završetka proteklog rata.

- Svake godine jedan broj učenika nakon završetka osnovne škole nastavlja školovanje u drugim gradovima i uvijek je izazov zadržati ih u Srpcu. Zato smo uložili maksimalan napor da, pored većeg broja ponuđenih zanimanja, obnovimo školu nakon skoro 40 godina, u čemu smo i uspjeli uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske. Izvršili smo toplifikaciju prostorija, zamjenu stolarije i krova i rekonstrukciju mokrih čvorova - rekao je Živanić.

On dodaje da su vršili brojna anketiranja učenika i roditelja koja su pokazala da nema određenog zanimanja zbog kojeg se budući srednjoškolci odlučuju za druge gradove, pa ih, kako kaže, očigledno privlači školovanje u većim sredinama.

- Ono što nas ohrabruje je da će u godinama koje dolaze broj svršenih osnovaca rasti jer će ih u školskoj 2023/24. biti 142, a u 2024/25. godini 157, što garantuje opstanak našeg srednjoškolskog centra - istakao je Živanić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da određen broj učenika iz rubnih sela već godinama upisuje srednju školu u Derventi, a nakon izgradnje srednjoškolskog centra u Laktašima, koja je u najavi, mogao bi se dogoditi i odliv određenog broja đaka iz lijevčanskih sela srbačke opštine.

- Moramo pronaći dodatne načine da ih zadržimo, a mi smo to već učinili nekim podsticajima, poput finansiranja mjesečne karte za prevoz učenika prvih razreda u stoodstotnom iznosu. Svakako da bi trebalo razmisliti da se tim podsticajima obuhvate i drugi učenici, a možda čak i nekom vrstom stipendiranja - rekao je Dragosavljević.

On je podsjetio da je prošle godine stipendiju Vlade Srpske, na osnovu liste deficitarnih zanimanja, iskoristilo 18 učenika prvog razreda bravara/zavarivača, a stipendije su isplaćivane preko opštine Srbac.

Direktor klaonice peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča Velibor Popović kaže da je njegova firma prošle godine po prvi put ostvarila saradnju sa srednjoškolskim centrom iz Srpca i angažovala pet srednjoškolaca koji su imali plaćenu praksu.

- Većina njih je pokazala odgovornost prema poslu koji su obavljali i sigurno je da će se za njih naći mjesta u našoj firmi, ukoliko to budu željeli - rekao je Popović.

Neusaglašenost

Velibor Popović, koji je i potpredsjednik Privrednog savjeta u Srpcu, kaže da ima dosta neusaglašenosti oko plaćanja naknada učenicima, jer jedno propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a drugo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

- Treba sve to zakonski urediti kako bismo mogli angažovati djecu na puno ili pola radnog vremena. Donijeli smo na zadnjoj sjednici Savjeta zaključak da se uputi dopis resornim ministarstvima sa ciljem da se uredi zakonska regulativa - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana