Sjećanje na poginule borce i veliki ratni put 11. dubičke brigade

Srna

KOZARSKA DUBICA - Služenjem pomena poginulim i nastadalim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici danas je obilježeno 29 godina od formiranja 11. pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, odlikovane Ordenom Karađorđeve zvijezde. Zbog epidemije virusa korona, obilježavanje dana te proslavljene jedinice upriličeno je skromno, u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

"Današnji veliki vjerski praznik Rođenje presvete Bogorodice utvrdili smo kao dan 11. pješadijska brigade u Kozarskoj Dubici, koji godinama obilježavamo. Sada se već navršava 29 godina od početka učešća ove brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kroz koju je prošao veliki broj boraca", podsjetio je Ćibić.

On je rekao da je ta jedinica imala veliki ratni put i ogroman doprinos u odbrani srpskog identiteta, oslobođenju i očuvanju srpskih teritorija do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, uključujući i odbranu Kozarske Dubice od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

"Dubičani su se pokazali na svim ratištima, a za jednicu je bilo karakteristično njeno jedinstvo. Transformisana u više navrata do 1993. godine, brigade je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde, što je velika počast", rekao je Ćibić.

On je naglasio da treba podsjetiti da je 11. dubička brigade popunjavana i iz drugih opština, Kostajnice, Novog Grada, Prijedora i Banjaluke i da je kroz nju prošlo oko 5.700 boraca, koji su dali svoj doprinos i učešće.

"Pored toga naša Kozarska Dubica dala je više od 6.000 boraca, računajući sve one pripadnike koji su učestvovali u sastavu drugih ratnih jedinica, uključujući i pripadnike MUP-a", podsjetio je Ćibić.

On je dodao na centralni gradski trg u Kozarskoj Dubici nosi naziv 11. dubičke brigade.

"Pozdravljam sve borce, pripadnike 11. pješadijske brigade s obzirom da je danas naš dan. U osnovi treba da se sjetimo svih naših poginulih pripadnika, ali i da se sjetimo svih tužnih i vedrih dana iz cijelog otadžbinskog rata jer je Vojska Republike Srpske jedna od najslavnijih u istoriji srpskog naroda. Mi imamo čime da se ponosimo", naglasio je Ćibić.

On je poručio da je i danas važno čuvati jedinstvo boraca, vlasti i građana da bi se sačuvala i njegovala uspomena na lik i djelo srpskog borca.

"Mladi ljudi treba da uče i znaju o istorijatu naše borbe kojom se ponosimo i koračamo u budućnost", zaključio je Ćibić.

Pomenu poginulim i nastadalim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Spomen- hramu Svete Petke prisustvovali su i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i zamjenik načelnika opštine Dušan Drljić.

Reljić je svim pripadnicima 11. dubičke brigade, vojnicima i oficirima koji su vodili brigade, čestitao dan osnivanja.

“Nadam se da ćemo i u budućnosti kao lokalna vlast, napraviti jedan veliki vojnički ručak, prvi put od raspuštanja jedinice. Plan je bio da to uradimo ove godine, ali zbog uslova i pandemije virusa korona, morali smo od toga odustati. Ostaje naša namjera da okupimo sve pripadnike naše brigade, nadam se već sljedeće godine”, izjavio je Reljić.

On je podsjetio da je to brigade koja je prošla sva ratišta, od zapadne Slavonije, centralne Bosne i koridora.

"Najbitnije je da je u samoj završnici rata našoj brigade povjeren na čuvanje koridor, koji je Republiku Srpsku povezivao sa maticom Srbijom. Ta činjenica dovoljno govori o njenom značaju i doprinosu jer je čitava Republika Srpska bila povjerena na čuvanje našoj 11. dubičkoj brigadi. S ponosom mogu reći da sam kao ratni ljekar i sam sam bio pripadnik te brigade”, istakao je Reljić.

Mobilisana 30. juna 1991. godine 11. pješadijska brigada je 21. septembra iste godine upućena na prvi borbeni zadatak. Kroz jedanaestu dubičku pješadijsku brigadu prošlo je 6 .000 boraca, 224 su poginula, a 614 je ranjeno.

U okviru obilježavanja dana brigade, u prostorijama Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica upriličen je koktel i druženje demobilisanih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana