Sjećanje na Jovanu puni srce tugom

Svjetlana Đuričić
Sjećanje na Jovanu puni srce tugom

Gradiška - I drugi rođendan malog Jovana Šinika iz Gradiške prošao je u sjetnom raspoloženju, jer sjećanje na tragičnu smrt njegove majke Jovane, koja je umrla na porođaju, i dalje, kao prvog dana, boli sve članove porodice.

- Vrijeme ne liječi rane i ne postoje riječi da opišu tugu koju osjećamo otkad nas je napustila naša Joca - priča za “Glas Srpske” Jovanov otac Ranko Šinik.

Najteže mu, kaže, pada to što se mali Jovan sporo oporavlja od strašne traume koju je doživio tokom porođaja.

- Jovanu su ostale velike posljedice, jer je bio dugo bez kiseonika. Teško mi je i pričati o tome. Uglavnom, nije dobro - drhtavim glasom ispričao je Ranko.

Malom Jovanu, koji se za život borio od samog rođenja, dijagnostikovano je oštećenje mozga.

Tog dana kada je Jovana preminula rađajući peto dijete, u dom Šinikovih u Gornjim Podgradcima kod Gradiške uselila se velika tuga. Ranko kaže da mu djeca daju snagu za život.

- Ostalih četvoro djece idu u školu. Dobri su i poslušni,  ali se i na njima vidi da ih bol ne napušta - kaže Ranko, koji danonoćno radi i izdržava cijelu porodicu.

Jovan redovno ide na terapeutske vježbe u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluku, a sa njim je uvijek i tetka Ranka Šmitran, Rankova sestra. Ona kaže da dječaku vježbe donekle pomažu, ali da napredak sporo teče.

- Jovan još ne hoda, niti može da govori. Ljekari kažu da ima veliko oštećenje mozga. Moje troje djece ga veoma vole, vezani su za njega. Kad dođe kod nas, stalno su oko njega - rekla je Ranka. Dodaje da se Ranko i djeca teško mire sa sudbinom, ali da nemaju izbora.

- Zbog nemara ljekara Jovanin porođaj se pretvorio u veliku nesreću, koja je uništila ne samo njen i Jovanov život, već i živote svih članova porodice - ispričala je Ranka.

Tridesettrogodišnja Jovana Šinik preminula je rađajući peto dijete 27. oktobra 2016. godine u gradiškoj Opštoj bolnici, a novorođenče je na porođaju bilo u teškom stanju. Nakon ove tragedije, u Gradišci su organizovani mirni protesti, kojima su porodica, rodbina i prijatelji tražili da budu kažnjeni odgovorni za Jovaninu smrt. Komisija za vanredni stručni nadzor, koju je u gradišku bolnicu uputilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, konstatovala je 2016. da je Jovani pružena adekvatna zdravstvena zaštita.

Optužnica

Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je 27. juna 2018. godine optužnicu protiv ginekologa Dejana Gvozdena i anesteziologa Nikole Ljucovića u gradiškoj bolnici zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći. Optužnicu je 1. avgusta potvrdio Osnovni sud u Gradišci.

Ranko Šinik kaže da je za optužnicu saznao iz medija.

- Čuo sam da je anesteziolog otišao u inostranstvo, a u gradiškoj bolnici još radi Gvozden, koji je Jovanu porađao. Daj bože da ih osude, ali više nikome ne vjerujem - kazao je Šinik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana