Sjećanje na 181 žrtvu masakra

Slobodan Dakić
Sjećanje na 181 žrtvu masakra

Mrkonjić Grad - Stanovnici Mrkonjić Grada obilježili su danas Dan opštine i 17. godišnjicu povratka na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Bila je to prilika da se Mrkonjićani prisjete 181 žrtve iz masovne grobnice koja je pronađena u Pravoslavnom groblju, ali i još stotine onih koje su ubili pripadnici Oružanih snaga Hrvatske i HVO.

Petar Mitrić iz Podrugle kod Mrkonjić Grada sjeća se 4. aprila kada je u masovnoj grobnici pronašao tijelo svoga brata Duška i braće od strica Milorada i Pere.

- Tijela su bila unakažena i mučena, pa mnogi nisu mogli da prepoznaju svoje najmilije koje su tražili. Prošlo je 17  godina, a niko nije ni prstom mrdnuo da se procesuiraju narebodavci i izvršioci zločina, a zna se ko je to počinio - istakao je Mitrić dodajući da je od ubistava jedino gore zataškavanje zločina i od neprocesuiranje zločinaca.

- Svake godine nam je sve teže, jer nas boli to što niko nije procesuran. Ne gubim nadu da će pravda stići zločince, ali je problem što su mnogi članovi porodica žrtava već umrli - rekao je Mitrić i vjeruje da će Tužilaštvo i Sud BiH konačno pokrenuti predmet ratnih zločina u Mrkonjić Gradu.

Slično priča i Zdravko Karać čiji je brat Nedeljko pronađen u masovnoj grobnici kao i rođak Velibor.

- Operacijom na Mrkonjić Grad komandovao je Ante Gotovina kojeg je Haški sud oslobodio. Ovaj tribunal postoji samo zbog interesa velikih sila, koje preko naših leševa ostvaruju svoje ciljeve - rekao je Karać.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ističe da im jedino ostaje nada da će neko biti gonjen za ova zlodjela.

- Činjenica je da su počinjeni zločini i da nas je prošle godine šokiralo oslobađanje Gotovine i Markača, koji su komandovali “Olujom”, jer smo očekivali da im se sudi i za zločine u Mrkonjić Gradu. Ne možemo da podnesemo tužbu za nadoknadu 700 miliona ratne štete od države Hrvatske dok god neko od izvršilaca zločina ne bude odgovarao. Ostaje nam nada da će neke generacije dočekati da će Hrvatska bar dijelom platiti ratnu štetu - rekla je Aničićeva.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada u proteklom ratu porušeno je i zapaljeno 2.308 stambenih objekata, dok je oko 3.000 uništeno i opljačkano.

Dokumentacija

Slobodan Radulj je bio zamjenik vojnog tužioca za vrijeme ekshumacije žrtava u masovnoj grobnici.

- Bili su to stravični prizori. Svaka žrtva sa medicinske i istraživačke strane je obrađena i za počinjene zločine pripremljena ja obimna dokumentacija potkrijepljena brojnim dokazima. Nije mi jasno zašto Haški tribunal i Tužilaštvo i Sud BiH još nisu procesuirali zločine u Mrkonjić Gradu - rekao je Radulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana