Siniša Matijević sa Korduna zatvorenih očiju stvara umjetnička djela VIDEO

I. Božić, I. Kardum
Siniša Matijević sa Korduna zatvorenih očiju stvara umjetnička djela VIDEO

Banjaluka - Naizgled sasvim običnog dječaka, četrnaestogodišnjeg Sinišu Matijevića iz Krnjaka na Kordunu iz mase je izdvojio rijetko viđen talenat jer sa povezom preko očiju stvara najrazličitija umjetnička djela - slika, bavi se vajarstvom, pravi predmete od papira, vozi bicikl, ali čulo vida ne koristi.

U Banjaluku je došao na Međunarodnu likovnu koloniju koja je juče završena.

- Ne može se porediti slikanje otvorenih i zatvorenih očiju, to je kao nebo i zemlja. Međutim, meni to ide i nije teško. Na početku mi mnogi nisu vjerovali, govoreći da je nemoguće. Neki su pričali da virim kroz krpu, pa su ostali u čudu kada sam im dao da se sami oprobaju - ispričao je za “Glas Srpske” Matijević.

Talenat za lijepo crtanje spoznao je davno, dok je ideja da to pokuša uraditi bez gledanja došla spontano, kroz šalu sa stricem kada su željeli da vide kako bi stvarao kada bi stavio povez na oči.

- Najviše mi se sviđa što svoju maštu pomoću olovke i papira mogu učiniti vidljivom drugima. Volim crtati, a povez koristim samo da zabavim ljude - istakao je Matijević.

Priča da je bilo teško uskladiti školske obaveze, druženja i ostale slobodne aktivnosti sa željom da uspije u svom hobiju, ali uhvatio je ritam i svoje vrijeme dobro raspoređuje.

- Otac mi je najveća podrška u radu. Pored toga, izdvojio bih županiju koja mi obezbjeđuje kurseve, kao i grad Zagreb koji mi je ponudio da se upišem u srednju školu, Pravoslavnu gimnaziju - naveo je Matijević.

Cilj mu je da uspije u slikarstvu, pogotovo zato što zna koliko je teško slikarima na našim prostorima. Stoga smatra da je veoma bitno njegovati tradiciju održavanja likovnih kolonija da se ne bi izgubila motivacija.

- Inspiraciju pronalazim u prirodi, posmatrajući pejzaže, a ponekad mi ideja sine dok gledam neki film ili video. Najviše volim da slikam portrete - kazao je dječak.

Talenat razvija na radionicama, a uspijeva da proda svoje radove, što mu omogućava i da zarađuje. Svima onima koji tek treba da počnu poručuje da se ne može krenuti samo voljom, nego je potrebno ulagati u svoj talenat, razvijati ga i učiti.

- Ne treba nikad da odustajemo od ideja i planova. U životu postoji mnogo prepreka koje treba da rješavamo. Ne treba da gubimo volju i motivaciju, jer se bez toga ne može - zaključio je Matijević.

Takmičenja

Prošle godine Siniša Matijević učestvovao je u “Supertalentu” u Hrvatskoj i osvojio drugo mjesto.

- Ljude je oduševio moj talenat pa sam počeo da se prijavljujem na razna takmičenja, ne samo iz slikanja nego i iz modelarstva. Portretom Nikole Tesle i Luke Modrića osvojio sam mjesto državnog prvaka Hrvatske - rekao je Matijević koji je posjećivao i likovne kolonije u Srbiji, te boravio i kod predsjednika Aleksandra Vučića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana