Simpozijum biohemičara u Trebinju okupio 130 učesnika

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - U Trebinju je danas otvoren Simpozijum biohemičara Republike Srpske sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Izazovi laboratorijske dijagnostike u doba kovid 19 pandemije", koji je okupio oko 130 učesnika.

Predsjednik Udruženja biohemičara Republike Srpske Darija Stojanović rekla je da su učesnici Simpozijuma iz Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Stojanovićeva je rekla da su u doba pandemije virusa korona biohemičari imali mnogo posla, te da će profesori na ovom skupu pričati o svom iskustvu sa kovidom 19, a neki od njih će se obratiti i putem linka.

Ivana Lapić, specijalista medicinske biohemije Kliničko-bolničkog centra Zagreb iz Hrvatske, rekla je novinarima da je od samih početaka pandemije virusa korona laboratorijska dijagnostika bila ključna, te da se njena uloga širila kako se pandemija razvijala.

"Na početku su to bili pi-si-ar testovi za dijagnostiku, najveće interesovanje je kasnije bilo za serološka testiranja, ali su i uobičajene pretrage dobile novu primjenu za praćenje toka bolesti, komplikacija kod bolesnika i uspješnosti liječenja", rekla je Lapićeva.

Ona je dodala da saznanja govore u prilog tome da je kovid 19 stanje koje dovodi do neuravnotežnosti u organizmu, u smislu sklonosti ka stvaranju ugruška i upale.

"Oštećenja organa nisu ograničena na samo jedan, već mogu zadesiti i bilo koji organ, a to zavisi i od ostalih komorbiditeta /pridruženih oboljenja/ koje imaju pacijenti", rekla je Lapićeva.

Ona je istakla da je tokom pandemije virusa korona najteže bilo organizovati posao, sa mnogo nepoznanica, te da se nikada nije desilo da je neki test bio razvijen i na tržištu kao u vrijeme pandemije virusa korona.

"Svi su usmjerili svoje snage i sve resurse da se zajedno borimo protiv ove pandemije", rekla je Lapićeva.

Simpozijum biohemičara trajaće do nedjelje, 19. septembra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana