Semberija privlači Vojvođane i Slovence

Ljiljana Aleksić
Semberija privlači Vojvođane i Slovence

BIJELjINA - Sve veći broj inostranih turista posjećuje Semberiju i njena prirodna bogatstva, kulturno-istorijske i duhovne znamenitosti, što se odrazilo i na prihode od boravišne takse, od koje je lani inkasirano više od 100.000 maraka.

 

Sekretar u Turističkoj organizaciji Bijeljine Vladimir Sofrenić kaže da je to značajno povećanje s obzirom na to da je, na primjer, 2012. godine naplaćena 21.000 maraka po osnovu takse. 

On ističe da je u Bijeljini tokom prošle godine boravilo oko 75.000 turista, koji su ostvarili oko 90.000 noćenja, a najzanimljivija destinacija na turističkoj mapi Semberije i dalje je etno-selo "Stanišići". Povećanju broja gostiju doprinijeli su i sporazumi o saradnji sa gradovima u regionu koje je u prethodnom periodu potpisala gradska Turistička organizacija.

Sofrenić ističe da je lani u aprilu na Sajmu turizma u Bijeljini potpisan memorandum o saradnji između turističkih organizacija Republike Srpske i Vojvodine, što je znatno uticalo na povećanje broja turista iz Vojvodine u Semberiji.

- Taj sporazum je urodio plodom, jer na svim našim manifestacijama imamo izlagače i goste iz Vojvodine - rekao je Sofrenić i dodao da se bilježi povećan broj posjetilaca i iz drugih dijelova Srbije.

Sofrenić kaže da su za turističke znamenitosti u Bijeljini sve više zainteresovani i turisti iz Slovenije.

- Slovence privlači naša tradicija i kultura. Najviše ih zanima vjerski turizam, žele da obiđu sve naše manastire - kazao je Sofrenić.

Zahvaljujući prirodnim resursima, prije svega rijekama Drini i Savi, Bijeljina ima dobre preduslove za razvoj sve popularnijeg ekološkog turizma.

- Eko-turizam je odgovorno putovanje u prirodu povezano sa lokalnim stanovništvom, gdje se stvara mogućnost razvoja lokalno-zelenih poslova, a pruža i mogućnost izgradnje eko-turističkih staza - rekla je predsjednica Udruženja "Eko put" Snežana Jagodić-Vujić.

Aktivisti ovog udruženja trudom i zalaganjem, ali prvenstveno entuzijazmom, uspjeli su da od deponije smeća naprave ekološki centar - prirodnu oazu u srcu Semberije.

- Eko-turizam je nov pojam na području BiH, a ova grana turizma bilježi rast u odnosu na klasični turizam - kazala je Jagodić-Vujić.

Iako eko-centar još nije zvanično uvršćen na turističku mapu, kroz kampove i radionice koje su organizovane prošle godine prošlo je oko 1.500 ljudi.

Manifestacije

Vladimir Sofrenić je istakao da su tokom prošle godine u Bijeljini održane brojne manifestacije koje su veoma zanimljive turistima, među kojima su Mitrovdanski vašar, "Kupusijada", Semberski sajam mesa, "Savska regata", te likovna kolonija. On je naglasio da su u pripremi i nove aktivnosti, čiji je cilj promocija i afirmacija turističkih potencijala Bijeljine i okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana