Semberci najčešće mijenjali ljekare

Danijela Bajić
Semberci najčešće mijenjali ljekare

BANjALUKA - Tim porodične medicine u Srpskoj lani su promijenila 26.524 osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja, a novog ljekara samo u posljednjem kvartalu prošle godine, kada nisu obavezni da navode razlog, izabralo je 13.800 građana.

Kao razloge za ovu odluku, kako su istakli u Fondu zdravstva, osiguranici su najčešće navodili promjene mjesta prebivališta, prestanak rada izabranog ljekara, kao i nezadovoljstvo radom tima porodične medicine. U fondu su podsjetili da su od 1. oktobra do 31. decembra stanovnici mogli zamijeniti izabranog ljekara bez navođenja razloga za to, dok u ostalom periodu godine to mogu učiniti samo u određenim okolnostima, odnosno potrebno je navesti opravdan razlog za to.

- U takozvanom redovnom periodu, odnosno od oktobra do kraja decembra, 1.208 osiguranika promijenilo je pedijatra, dok njih 1.728 prešlo kod novog ginekologa, što je znatno manje nego ranijih godina - istakli su u fondu.

Najviše promjena porodičnog ljekara u redovnom periodu lani je, kako su kazali u fondu, bilo u Bijeljina i to 1.911 osiguranik, zatim u Banjaluci 1.591 te ambulantama porodične medicine u Doboju, gdje novog doktora izabralo 1.211 osiguranika.

- Svi koji žele da promijene ljekara, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u “redovnom” periodu, koji je predviđen za promjene izabranog doktora. U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu zdravstvenog osiguranja - istakli su u ovoj ustanovi.

Direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević kaže da je lani u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo otprilike isto promjena ljekara kao i 2019. godine.

- Najmanje građana promijenilo je ljekara jer je bilo nezadovoljno njegovim radom. Prošle godine smo imali i situaciju da je jedna doktorica otišla na porodiljsko pa smo građane rasporedili po ostalim timovima. Međutim, određen broj njih nije bio zadovoljan pa je zatražio da se premjesti kod drugog - istakao je Kovačević.

Banjalučanka Jadranka B. kaže da se u decembru preregistrovala kod drugog tima porodične medicine, jer je bila nezadovoljna prethodnim.     

- Samo jedan u nizu neprijatnih primjera je situacija od prošle godine, kada se u timu porodične medicine nisu javljali na moje pozive. S obzirom na to da sam bila prehlađena, a pacijentima sa respiratornim problemima se ne preporučuje dolazak u ambulantu, morala sam da iskoristim godišnji odmor, jer nikog nisam mogla da dobijem da bih otvorila bolovanje - kazala je ova Banjalučanka.

Ugovor

Procedura promjene ljekara mimo redovnog perioda je, kako su naveli u Fondu zdravstva, komplikovanija iz razloga što početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja na osnovu broja registrovanih osiguranika.

- Od broja osiguranika, između ostalog, zavisi koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava. Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara obave u predviđenom periodu i da se naknadne preregistracije svedu na minimum - objasnili su u fondu, dodajući da se građani za tim porodične medicine mogu da registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima ova ustanova ima potpisan ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana