Selo voli, a Vardi se uvijek vraća

Radoje Tasić
Selo voli, a Vardi se uvijek vraća

RUDO - Selo Ravanci, smješteno na obronku planine Varde kod Rudog, nikad nije imalo struju. Nekad je u njemu živjelo tridesetak porodica koje su se bavile stočarstvom i prodajom drva. Struje nema ni u brvnari Gvozdena Mikavice iz sela Budimlije koji, sa svojim stadom provodi na planini dane "od prve ljubičice do prvog mrazovca ili kaćuna".

- Živim ovdje sa jedinim stanovnikom ove planine Ljubomirom Kiriyićem, čuvamo stada, družimo se za vrijeme crkvenih praznika, ali uglavnom samujemo kao vukovi samotnjaci - priča Mikavica.

Na šporetu na drva u brvnarici u tavi se krčkaju gljive kupljenci, koji su ovih dana svojim na šešir nalik tijelima sa prstenom oko drške, preplavili planinu.

- Uberem mlad kupljenac, ogulim mu pokožicu, izvadim rep, prevrnem u tavu, a u njega stavim mladog ovčijeg kajmaka. Prste da poližeš - govori Gvozden o svojim kuvarskim specijalitetima.

Na planini od davnina uspijeva samo krompir i šargarepa, ali je Gvozden napravio plastenik u kome dozrijevaju krastavci, paprika i paradajz.

Ovaj zaljubljenik planine po cijeli dan provodi šetajući njenim prostranim livadama, šumarcima punih brezika, proplancima i dubodolinama.

Planina oživi u vrijeme dozrijevanja divljih jagoda i borovnica "kad se ovdje slegnu građani" da osjete dah prirode.

- Svi dođu kod mene na kafu i da se raspitaju da li ima divljači, jer je plaše vukova samotnjaka koji često poharaju naše torove - završava svoju priču samotnjak sa Ravanaca Gvozden Mikavica.

Ljekovito bilje

- Poznajem svaku travku po imenu, a posebno one ljekovite kao što je majčina dušica, kantarion, divlja nana, a ovdje raste i veoma rijetka i zaštićena lincura koja se koristi u narodnoj medicini i stavlja u rakiju prepečenicu - priča Gvozden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana