Sedmica sudske nagodbe u Bijeljini: Prilika za brže rješavanje sporova

Lj. A.
Sedmica sudske nagodbe u Bijeljini: Prilika za brže rješavanje sporova

BIJELjINA - U Osnovnom sudu u Bijeljini do 3. decembra održava se Sedmica sudske nagodbe, tokom koje sve stranke koje žele mogu na brži način zaključiti sudsku nagodbu.

- Cilj je rješavanje što većeg broja predmeta iz građansko-pravne oblasti mirnim putem, u skraćenom postupku koji je ekonomičniji i brži za stranke - rekla je sudija Osnovnog suda u Bijeljini Željka Vakičić.

Prednosti sudske nagodbe su višestruke. Sudski postupak je kraći i efikasniji, a pored ostalog spor se okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom.

- Sve stranke koje imaju volju da u svojim aktivnim predmetima zaključe sudsku nagodbu mogu da dođu, a i sam sud identifikuje određen broj predmeta u kojima smatra da postoji mogućnost da se zaključi sudska nagodba te pismenim putem obavještava stranke o Sedmici sudske nagodbe - rekla je Vakičićeva.

Dosadašnja iskustva pokazala su da se nakon sedmice sudske nagodbe povećava broj riješenih predmeta odnosno sudskih nagodbi. U nekim slučajevima spor se rješava i na prvom ročištu.

U posljednje tri godine sklopljeno je 448 sudskih nagodbi.

Iz Osnovnog suda Bijeljina pozvali su sve zainteresovane stranke, čiji se predmeti vode pred ovim sudom, da u navedenom periodu pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana