Šare po receptu bake Nadežde Rogatičanki Sonji Karišik donijele pobjedu

Sreten Mitrović
Šare po receptu bake Nadežde Rogatičanki Sonji Karišik donijele pobjedu

ROGATICA - U našem narodu se kaže da treći put Bog pomaže, a Sonji Karišik (30) iz Rogatice pomogao je u četvrtom pokušaju te je u vrlo jakoj konkurenciji osvojila prvo mjesto i nagradu za najljepši slavski kolač na takmičenju, u okviru Ilindanskog sabora “Borike 2022”.

Karišikova je bila jedna od 26 učesnica ovog jedinstvenog takmičenja boričkog kraja i Rogatice, koje je organizovala opštinska Turistička organizacija. Pobjednica je za “Glas Srpske” ispričala kako je u ranija tri nadmetanja bila u samom vrhu, ali da su detalji prevagnuli.

- Ovoga puta sve se poklopilo i postala sam šampion ovog jedinstvenog takmičenja. Moj krsni kolač dobio je od posebnog žirija najveću ocjenu, a ja nagradu od 200 maraka za trud - kazala je Sonja.

Na pripremu pobjedničkog slavskog kolača utrošila je oko dva sata. 

- Za moj, sada mogu kazati, najkolač koristila sam oko kilogram i po brašna tip 400, vodu, hljebni kvasac (germu) i so. Zapravo, sve kao da spremam običan svakodnevni hljeb, što je za mene normalan kućni posao - pojasnila je Sonja. 

Posebnu pažnju i kreativnost zahtijevala je faza šaranja kolača.

- Tu mi je pomogla i moja baka po ocu Nadežda. Time je došla do izražaja ona narodna “sa bake na unuku”. Njenih skoro 80 godina bogatog životnog iskustva i moja mladost i spretnost donijeli su očekivane pozitivne rezultate - kaže Sonja. Dodala je da su zbog toga obje neizmjerno zadovoljne i ponosne.

- Pri osmišljavanju šara na kolaču pošle smo od vrha zamišljene kuće domaćina u kojoj se slavi krsna slava i sjede gosti i ukućani. Ostali dio kolača uz pomoć klasja žita podijelile smo na četiri jednaka dijela. U njih smo smjestile trostruku krsnu svijeću i kadionicu. Tu su i tri ćirilična slova “S”, čija simbolika je poznata, a u četvrtom dijelu smjestile smo slovo “I”, jer se kolač priprema uz Ilindan. Izvajale smo i četiri goluba kao simbol mira u kući i van nje. Našlo se i mjesto za bure od rakije i niz drugih sitnijih detalja koji simbolizuju sreću i berićetno ljeto i godinu - ispričala je Sonja.

Dodala je da šaranje kolača za nju predstavlja veliko zadovoljstvo.

- Ne samo uz Ilindan i takmičenje, nego i za našu krsnu slavu Đurđevdan. Tada je uz baku i mene obavezno i moja mama Slađana, koja je takođe iskustvo u pravljenju slavskog kolača stekla od svoje bake i majke. Ona svoje iskustvo prenosi na mene i ja se nadam da ću postati majstor ovog posla i ako bude zainteresovanih moći ću prenositi na druge, mlađe žene i djevojke - kazala je Sonja.

Ostale nagrade

Uz pobjednicu Sonju Karišik, koja je bila među najmlađim učesnicama nadmetanja na Borikama za najljepši krsni kolač, takmičilo se još 25 žena, okupljenih u udruženjima žena “Borike” i “Rogatica”. Drugo mjesto pripalo je Anđelki Đerić, profesorki srpskog jezika u penziji iz Rogatice, a treće Vladanki Racković, domaćici iz Plješevice kod Rogatice. Nagrade najboljim učesnicima uručio je načelnik Rogatice Milorad Jagodić, kao pokrovitelj takmičenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana