Šamac: Solidna zarada od kornišona

Srna
Šamac: Solidna zarada od kornišona

ŠAMAC - Jedno domaćinstvo može solidno zaraditi od proizvodnje krastavca kornišona, prinos je oko sedam tona po dunumu, a zarada za tri mjeseca oko 8.000 KM, rekli su iz njemačke firma "Karl Kine" tokom sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima u Šamcu.

Rukovodilac ove njemačke firme u BiH Boško Čoprka istakao je da ova firma sa sjedištem u Hamburgu ima dugu tradiciju i da kooperantima daje kompletan repromaterijal za proizvodnju - od gnojiva, sadnica, folije, sistema za navodnjavanje.

On je dodao da tokom sezone i prije sadnje tim agronoma ove firme na terenu daju podršku kooperantima, daju im uputstva, preporuke za primjenu agrotehničkih mjera.

"Isplatu vršimo svakih sedam dana, imamo zagarantovane cijene koje držimo cijele godine i koje se u sezoni ne mijenjaju", kaže Čoprka.

Od poljoprivrednih proizvođača, kako je rekao, traže rad, da imaju pola dunuma ili više zemlje i dovoljan izvor vode za navodnjavanje.

On je ukazao da jedno domaćinstvo može solidno zaraditi od proizvodnje kornišona, da je prinos oko sedam tona po dunumu, a zarada za tri mjeseca oko 8.000 KM.

Čoprka kaže da su neki kooperanti imali više od 10 tona po dunumu i prihode od 10.000 do 12.000 KM.

"Radimo u 14 opština, a plan je da proširimo proizvodnju i na Šamac, Prnjavor, da povežemo taj dio od Šamca do Dubice", rekao je on i dodao da kooperanti mogu potpisati ugovor sa agronomima ove njemačke firma u opštini Šamac.

Načelnik Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove u opštini Šamac Predrag Nedić rekao je da opština podržava ovakve inicijative i da je cilj da se lokalni poljoprivrednici zainteresuju za ovaj vid prozvodnje, te da njemačka firma "Karl Kine" proširi djelovanje na područje Šamca.

On je napomenuo da opština planira podsticaje za ovakve vidove proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana