Šamac: Počela obuka u šivenju

Srna
Šamac: Počela obuka u šivenju

ŠAMAC - Kolo srpskih sestara "Kosovka djevojka" iz Šamca počelo je realizaciju projekta "Obuka žena u zanatima" za koji je putem Javnog poziva aplicirala u julu prošle godine i dobila 2.000 KM od Ministarstva za loklanu upravu i samoupravu Republike Srpske, rekla je Srni predsjednica ovog udruženja Ana Simeunović.

Ona je navela da projekat podrazumijeva tri faze - obuku žena u šivenju, vezu i tkanju.

"Od sredstava koje smo dobile kupile smo neophodan materijal i namještaj koji je bio potreban, plakare, sto za krojenje, tri mašine za šivenje, te dasku za peglanje i profesionalnu peglu", rekla je Simeunovićeva.

Ona je navela da su započele obuku u šivenju, te da im se pridržio i podmladak koji uči da veze.

Simeunovićeva je istakla da su u vrijeme epidemije virusa korona bile onemogućene da rade, te da su čim su se ublažile mjere započeli sa aktivnostima, a prvi zadatak im je bio izrada maski.

"Uradile smo određen broj maski i prodale ih, a sredstva od 450 KM proslijedile

u humanitarne svrhe za liječenje Sare Maksimović. Očekujemo još sredstava od prodaje maski koje ćemo takođe proslijediti za Saru", navela je Simeunovićeva.

Ona je dodala da se u julu ove godine očekuje Javni poziv od Ministarstva lokalne uprave i samouprave na koji će aplicirati za drugu fazu projekta.

Kolo srpskih sestara "Kosovka djevojka" ima 20 članica od kojih je sedam stalno aktivne, a ostale po potrebi i uglavnom rade humanitarno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana