Sajam ženskog preduzetništva u Bijeljini: Vrijedne ruke zaslužuju podršku

Ljiljana Aleksić
Sajam ženskog preduzetništva u Bijeljini: Vrijedne ruke zaslužuju podršku

BIJELjINA - Tradicionalne nošnje, jela spravljena po starim receptima, tinkture, melemi, ikone i mnoštvo drugih rukotvorina izloženi su u centru Bijeljine u okviru Sajma ženskog preduzetništva pod nazivom “Vrijedne ruke Semberije” koji je juče otvoren.

Dvodnevni sajam, koji organizuju gradska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji za Zanatsko-preduzetničkim udruženjem “Preduzetnik” i Ženskom zadrugom, okupio je 14 izlagača.

- Ohrabrile smo se da u ovoj teškoj situaciji napravimo događaj za žene. Osnovni cilj je da žene pokažu svoju snagu sugrađanima i da sugrađankama koje su u sivoj zoni damo ohrabrenje i pokažemo da Agencija stoji iza njih, da ćemo im pomoći da se registruju i izađu na tržište - rekla je direktorica Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Tatjana Blagojević.

Ona je istakla da je datum za otvaranje sajma izabran jer se tada obilježava Sveta Petka, inače zaštitnica žena, naglašavajući da su Bijeljinke veoma zainteresovane da se bave preduzetništvom, ali nažalost dosta njih nema hrabrost da izađe na tržište.

Direktorica Ženske zadruge Svjetlana Rašević Sarić kaže da žensko preduzetništvo u Bijeljini ima snagu i potencijal.

- Bez obzira na virus korona žene moraju da obavljaju svoje poslove. Mi smo ovdje predstavili radove korisnica Sigurne kuće u okviru Fondacije “Lara” u Bijeljini, a riječ je o dekupaž tehnici koji su dio radno-okupacione tehnike - istakla je Rašević Sarić i dodala da je to jedan vid pomoći ženama žrtvama nasilja u porodici.

Predsjednica Udruženja za očuvanje tradicije i starih zanata “Etno-kreativa” iz Janje Cvija Krajišnik rekla je da su ovakve manifestacije veoma bitne jer mogu da pokažu sugrađanima šta je to ono što članice svakodnevno rade, posebno u ovakvoj situaciji kada dugo nisu imale priliku da se predstave.

- Predstavili smo nošnje, tkanje i vez, kao i ostale kućne radinosti, te neke modernije zanate poput izrade ikona, dekupaž tehnike i slično. Imamo članicu koja se godinama bavi izradom melema, prirodne kozmetike, a počeli smo nedavno sa izradom domaćih sapuna sa svim prirodnim sastojcima - rekla je Krajišnik.

Restoran “Lovac” poznat je po tradicionalnim jelima i domaćim proizvodima, a vlasnica Snežana Todorović kaže da je ovaj sajam prilika da građani pogledaju njihovu gastro ponudu.

- Svaki sajam je bitan i trudimo se da budemo prisutni na svim  manifestacijama. Predstavili smo naše proizvode, od jela, preko začina do rakije i meda - kaže Todorovićeva.

Bijeljinka Svjetlana Đurić bavi se sakupljanjem biljaka i proizvodnjom melema i tinktura.

- Berem biljke na Majevici i onda ih sortiram, sušim za čajeve a ostalo prerađujem za tinkture i meleme. Ovaj sajam je dobro došao za promociju naših proizvoda a i da zaradimo neku marku - kaže Đurićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana