Sajam poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Stanarima okupio 35 izlagača

Srna
Sajam poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Stanarima okupio 35 izlagača

STANARI - Na Sajmu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Stanarima danas je 35 izlagača predstavilo domaće poljoprivredne proizvode i prerađivene, ručne radove i rukotvorine.

Sajam, drugi po redu, organizovalo je Udruženje “Poljoprivrednik” u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Stanari i Centrom za kulturu.

Predsjednik stanarskog Udruženja “Poljoprivrednik” Mihajlo Gavrić rekao je da je zadovoljan odzivom izlagača koji dolaze sa prostora od Banjaluke do Visokog, jer je i cilj manifestacije da se omasovi poljoprivredna proizvodnja u Stanarima i malim proizvođačima obezbijedi prostor da budu konkuretni i održivi na tržištu.

Rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, područne jedinice Doboj, Radmila Cvijić poručila je da je resornom ministarstvu u interesu da se ovakvi sajmovi omasove, kao što je to slučaj u dobojskoj regiji.

Ona je istakla da mali poljoprivredni proizvođači, na kojima je akcenat, imaju priliku da promovišu svoju proizvodnju, povežu se sa kupcima i prodaju svoje proizvode.

“Cilj nam je da promovišemo diverzifikaciju poljoprivredne proizvodnje dodavanjem vrijednosti proizvodu, jer mali proizvođač na ovako prerađen, upokovan i izreklamiran proizvod svakako postiže višu cijenu na tržištu”, navela je Cvijićeva.

Ona je ukazala na važnost registracije poljoprivrednika u komercijalna ili nekomercijalna gazdinstva kako bi stekla uslove i za odgovarajuće podsticaje.

Izlagači su ukazali na značaj i prednosti sajamskih manifestacija radi razmjene iskustava, znanja, ali i plasiranja proizvoda, te neposrednog kontakta sa kupcima.

Ivana Bijelić iz Boljanića rekla je da su za proizvođače rakije sajmovi značajni i zbog ocjenjivača koji vrednuju kvalitet proizvoda, koji, kada se jednom dostigne i ne odstupa, lako zadržava i pronalazi put do novih kupaca.

“Naravno od vas se očekuje da ste registrovano gazdinstvo”, navela je Bjelićeva, čije poljoprivredno gazdinstvo proizvodi tri vrste voćne rakije i nadeleko poznatu “ivu gostiljsku” koja se pravi bez košpe i šećera, sa sedam trava, od kojih je jedna i trava iva.

“Zlatni miks” iz Doboja predstavio se sa multivitaminskim namazom od šest vrsta autohtonih sorti jabuka modifikovan sa 14 organskih sastojaka, a gazdinstvo “Ristić” iz Ostružnje Donje sa 14 proizvoda od aronije, koju uzgajaju na plantaži površine od tri dunuma.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da ovakve manifestacije podstiču poljoprivrednu proizvodnju, a predsjednik Skupštine opštine Denis Stevanović rekao je da lokalna vlast vodi odgovornu podsticajnu politiku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana