Saborna crkva u Mostaru proslavila slavu Trojčindan

Srna
Saborna crkva u Mostaru proslavila slavu Trojčindan

MOSTAR - Saborna crkva Svete trojice u Mostaru proslavila je danas slavu Trojčindan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva iz Mostara, Konjica, Trebinja i Nikšića.

Na liturgiji je pojao Crkveni hor „Sveti novomučenik Stanko“ iz Nikšića, koji je došao da uveliča slavu u Mostaru. Slavu su svojim pojanjem uljepšala i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku.

Vladika Dimitrije je čestitao pravoslavnim vjernicima u Mostaru slavu i poručio da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.

-Mi smo bića stvorena za vječnu zajednicu sa Hristom, sa Bogom našim, sa Svetom Trojicom, ali i jedni sa drugima, tako da pazimo jedni na druge, tako da dok smo još uvijek ovdje na zemlji gledamo da se pripremimo za vječni život. To ćemo raditi tako što ćemo nastojati da sve oko nas volimo, da nikoga ne mrzimo, da naše srce preobražavamo i čistimo, oljubavljujemo i tako primamo Svetoga Duha - rekao je vladika Dimitrije.

Besjedeći na svetoj arhijerejskoj liturgiji, iguman manastira Žitomislić Danilo poručio je da je današnji praznik ispunjenje Božije tajne spasenja.

On je podsjetio da je Gospod stradao da bi mučenike svoje sačuvao u jedinstvu.

-Jedinstvo crkve je zadatak koji ima svako od nas, sveštenik ili vjernik -poručio je iguman Danilo.
Sveštenik Radivoje Krulj čestitao je slavu Mostarcima i zahvalio ovogodišnjim kumovima Borisu Peški i Zdravku Gutiću, te omladini koja je pomogla da se proslavi slava crkve.

On je poručio vjernicima da je važno da grade zajedništvo.

-Samo zajedno i kada ispravljamo jedni druge, kada ukrašavamo jedni druge, kada pružamo ruke jedni drugima, onda će biti i budućnosti za nas u ovom gradu i za ovaj grad - istakao je sveštenik Krulj.

Gutić je pozdravio prisutne u svoje ime i u ime Borisa Peške, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje slavi, ističući da su srećni što se u Mostaru izdigla Saborna crkva i što se izdiže srpska zajednica.

-Sanjali smo 30 godina da se naša crkva u Mostaru izdigne. Svi smo dali koliko smo dali i umjeli. Ima još mnogo toga da se uradi, ali uradiće se - kaže Gutić.

Sveštenik Ostoja Knežević, starješina Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i tvrdoškog u Nikšiću, rekao je da su Nikšićani srećni što su na slavi u Mostaru i da se tu osjećaju kao svoji među svojima.

-U ovaj grad su dolazili i naši preci raznim povodima. Nikšić i Mostar postaju dva značajna centra naše velike Hercegovine. Tako je bilo i neka tako i ostane -naglasio je sveštenik Knežević.

Liturgiji i slavi Saborne crkve prisustvovao je i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, direktor Republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović.

Proslavi slave hrama i liturgiji prisustvovali su i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, te predstavnici javnog života i brojni vjernici iz cijele Hercegovine.
Nakon liturgije pripremljeno je posluženje za sve prisutne kod Stare crkve, a Srpski omladinski klub „Božuri“ organizovao je turnir u stonom tenisu.

Saborna crkva Svete Trojice do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Crkva još nije do kraja obnovljena i u njoj se ne vrše redovna bogosluženja, ali otkako je počela obnova 2010. godine svake godine se služi za Trojičindan.

Građevinski radovi na Sabornom hramu su završeni, a ostalo je da se uradi enterijer, parter, kapija, potporni zid.
Obnova je počela 2010. godine, a crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana