Sa robotom u ruci Zoran Grahovac do titule inženjera

Danijela Stokanić
Sa robotom u ruci Zoran Grahovac do titule inženjera

Banjaluka - Jedan od najboljih studenata u istoriji banjalučkog Mašinskog fakulteta Zoran Grahovac znanje i ljubav prema mašinstvu i elektronici pretočio je u stvaranje robota, pomoću kojeg će sutra pokušati da odbrani diplomski rad i ponese titulu inženjera.

On kaže da je svoj izum napravio po modelu segveja, koji radi na principu senzora i može da detektuje nagib, te se kreće naprijed, nazad, lijevo i desno.

Grahovac smatra da će roboti u budućnosti biti primjenjivani u svim oblastima, pa tako i u domaćinstvu, zbog čega se i opredijelio za smjer mehatronika na Mašinskom fakultetu. Ovaj talentovani dvadesttrogodišnjak kaže da sa nestrpljenjem čeka da svoj model, za čiju izradu mu je bilo potrebno nekoliko mjeseci, predstavi profesorima, kolegama, porodici i prijateljima.

Ovaj uspješni mladić sa prosjekom ocjena 9,58 više puta proglašavan je za studenta generacije na Mašinskom fakultetu, a našao se i među šest najboljih na banjalučkom Univerzitetu. Uz predan rad i učenje, stizao je da učestvuje i u radu studentskih organizacija i tako pokuša da poboljša položaj svojih kolega, kojima je na časovima koje je držao prenosio svoje znanje.

Grahovac kaže da su njegov trud i rad prepoznali mnogi, zbog čega je tokom školovanja primao više stipendija, između ostalog iz Fonda "Dr Milan Jelić". Njegove police krase i brojne nagrade koje je osvajao na takmičenjima, a kao najdražu Zoran je izdvojio srebrnu medalju sa 57. okupljanja studenata mašinstva gdje su učestvovali studenti sa 15 fakulteta iz regiona.

- Izabrao sam mehatroniku koja je relativno nova tehnička disciplina, koja obuhvata mašinstvo, elektrotehniku i informatiku. Ta kombinacija mi se veoma sviđa, jer sam uvijek imao sklonosti ka novim tehnologijama - kazao je Grahovac.

Dodao je da u narednom periodu planira da se bavi sistemima automatskog upravljanja, automatizacijom proizvodnje i robotikom.

- Prvi ciklus studija je samo početak. Na jesen planiram da upišem master, a u narednom periodu ću odlučiti da li će to biti u Srpskoj ili inostranstvu, gdje bih volio nastaviti studije, jer smatram da je važno da se tokom školovanja upoznaju i drugi sistemi obrazovanja - kazao je Grahovac koji nije krio uzbuđenje zbog odbrane diplomskog rada.

Prema njegovim riječima, novi početak ne znači da će se isključiti iz društvenih dešavanja na Mašinskom fakultetu i Univerzitetu.

- Bila bi mi čast da na fakultetu, gdje sam sticao znanje, budem izabran za asistenta - kazao je Grahovac.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Darko Knežević za Zorana ima samo riječi hvale.

- U pitanju je veoma kvalitetan student. Osim što je bio izuzetan tokom studija, Zoran je briljirao i u studentskim organizacijama - kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, ovaj mladić je svojim radom i upornošću mnogo doprinio Mašinskom fakultetu, zbog čega će, kaže, pokušati da ga zadrži u ovoj visokoškolskoj ustanovi koja vapi za talentima.

- Na mehatronici, koju je Zoran završio, potrebni su nam asistenti. Međutim, problem je to što smo prešli na sistem četiri plus jedan, a ranije je, kad je on upisao fakultet, bio sistem tri plus dva, odnosno sa 180 ECTS bodova, što je nedovoljno za asistenta - kazao je Knežević.

Objasnio je da je po sadašnjem Zakonu o visokom obrazovanju RS potrebno 240 ECTS bodova, zbog čega Zoran, da bi postao asistent, mora završiti master bez obzira na to što se, ističe Knežević, radi o vrhunskom diplomcu.

- Tražićemo neki drugi način da zadržimo Zorana na fakultetu, jer nama takvi trebaju - poručio je Knežević.

Studenti

Prema riječima Darka Kneževića, na ovom fakultetu su do sada bila samo tri studenta sa boljim prosjekom.

- Oni su prije tri godine završili master, a Zoran ih po prosjeku prati u stopu. Od njih četvoro ne bih mogao izdvojiti nikog i reći da je bolji - kazao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana