Ruska medicinska delegacija pohvalila opremljenost i rad bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Ruska medicinska delegacija, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini, pohvalila je opremljenost, menadžment i rad ove zdravstvene ustanove u uslovima pandemije virusa korona.

"Bijeljinska bolnica je na visokom nivou organizacije, a u nekim oblastima čak nadmašuje i veće međunarodne klinike iz ugla opreme i menadžmenta", rekla je novinarima rukovodilac dvanaestočlane ruske medicinske delegacije Alina Petičenko.

Ona je navela da ni u Rusiji nisu bila jednostavna vremena i da je kovid napravio svima probleme, nezavisno od nacionalnosti i državljanstva, Petičenko je istakla da je bijeljinska regija po procentu oboljelih na zadovoljavajućem nivou i da je tome umnogome doprinio uspješan menadžer na čelu Bolnice Zlatko Maksimović i njegov dobar tim saradnika.

Direktor Fonda međunarodnog medicinskog klastera iz Moskve Svetlana Gabitova rekla je za bijeljinsku bolnicu da je opremljena najboljom i najsavremenijom opremom, da ima moćan informacioni sistem, fantastičnog rukovodica i visokokvalifikovan tim ljekara koji se uspješno bore sa svim teškoćama izazvanim kovidom.

Ona je izdvojila kvalitet testova i rekla da je na međunarodnom nivou fantastičan pokazatelj to što se rezultati dobijaju za četiri do 24 časa, te ocijenila da je pokazatelj nivoa smrtnosti dobar, kao i kapacitet u kovid bolnici.

"Mi u Fondu međunarodnog medicinskog klastera u Moskvi stalno analiziramo napredna međunarodna iskustva u borbi protiv pandemije i na sljedeću konferenciju pozvaćemo direktora bijeljinske bolnice Maksimovića da podijeli svoje iskustvo, jer ima o čemu da ispriča", rekla je Gabitova.

Maksimović je trodnevnu posjetu ruskih medicinskih stručnjaka bijeljinskoj bolnici nazvao velikim događajem za ovu zdravstvenu ustanovu, grad i cijelu Republiku Srpsku i najavio nastavak uspješne međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije.

"Ovo je godina znanja u bijeljinskoj bolnici i biće tu stručnjaka i iz drugih dijelova svijeta", rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, ljekari bijeljinske Bolnice danas su predstavili svoja iskustva u radu i borbi protiv kovida, a sutra će ruske kolege prenijeti iskustva o borbi sa pandemijom i radu zdravstvenog sistema u Rusiji.

"Ova saradnja će se nastaviti, najviše ulaganjem u znanje kroz razmjenu iskustava, jer znamo koliko je ruska medicina napredovala i koje su njihove mogućnosti", istakao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana