Runić: Od donacije Srbije finansirali bi kapitalne projekte

Srna
Runić: Od donacije Srbije finansirali bi kapitalne projekte

Drvar - Kapitalni projekat za povratničku opštinu Drvar u Federaciji BiH, sa većinskim srpskim stanovništvom, koji bi se finansirao od donacije Vlade Srbije, je uređenje fasada i krovova u glavnoj ulici u gradu, izjavila je Srni načelnik opštine Dušica Runić.

“Našoj opštini je prijeko potrebna i rekonstrukcija vodovodne mreže, čime bismo riješili problem vodosnabdijevanja”, rekla je Runićeva i dodala da je u Drvaru potrebno izgraditi pijacu.

Runićeva je naglasila da Srbi u FBiH jedinu pomoć koju očekuju i imaju je od Srbije i Republike Srpske.

“Neizmjerno smo zahvalni Republici Srpskoj i Srbiji na donatorskim sredstvima koja su nam do sada odobrena. To nam jasno govori da nismo zaboravljeni”, naglasila je Runićeva.

Ona je navela da su donatorska sredstva Srbije koja je opština Drvar do sada dobila utrošena za postavljanje ulične rasvjete /230.000 KM/, izradnju raskrsnice /177.000 KM/, nabavku patronažnog vozila za lokalni Dom zdravlja /30.000 KM/, a privodi se kraju projekat rekonstrukcije i asfaltiranja puteva na području opštine, za šta je obezbijeđeno 245.000 KM.

Runićeva je dodala da su sredstva koja je opština dobila od Republike Srpske utrošena u izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Srpske, a vrijednost te investicije je 178.000 KM.

“Izgradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Srpske je u toku trebaće nam dodatna sredstva za izgradnju pristupnog puta namijenjenog invalidima”, navodi Runićeva.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je nakon sastanka u aprilu sa predsjednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić u Beogradu, rekao da će Srbija kao pomoć za razne projekte u Republici Srpskoj izdvojiti 9,3 miliona evra, umjesto ranije dogovorenih oko 8,5 miliona evra.

Višković je najavio da će biti održan sastanak gradonačelnika i načelnika opština iz Srpske, te opština iz FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom, sa zvaničnicima Srpske i Srbije o realizaciji dosadašnjih i saradnji na realizaciji budućih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana