Rogatici: Pjesnici stihovima čestitali krsnu slavu

Sreten Mitrović
Rogatici: Pjesnici stihovima čestitali krsnu slavu

Rogatica - Jedna od brojnih manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem bilo je književno veče koje je održano u sali bioskopa. Što se tiče samog imena manifestacije približnije bi bilo da se zvala pjesničko veče, jer su njegovi učesnici bili pjesnici.

 To govore i njihova imena. Predvodio ih je bard pjesništva i višegodišnji poznanik Rogatičana, Ljubivoje Ršumović. Tu je i takođe poznanica ljubitelja lijepog stiha u Rogatici, Mirjana Bulatović i Milosav Tešić, pjesnik i akademik koji je u Rogatici prvi put.

Opštini i sugrađanima uz krsnu slavu svoje stare i nove stihove poklonili su i lokalni pjesnici Milenko Jevđević Jevđa koji iako živi, radi i piše pjesme u Banjaluci. Tu je i Milun - Mišo Lubarda i doajen među piscima i pjesnicima Božidar - Božo Stanar (83), koji iako rođen u Čajniču, Rogaticu je prihvatio kao svoj grad.

Sve u svemu, bilo je to veče za sladokusce pjesništva. Ništa novo ne može se kazati o starim i novim pjesmama Ršuma. Oduševila je i Mirjana Bulatović, a prvo gostovanje u Rogatici Milosav Tešić, zanimljivo je, počeo je pjesmama o Goraždu i Čajniču iz njegove zbirke objavljene 1980. godine.

Pažnju prisutnih u sali bioskopa izazvala je i njegova pjesma Evelin koja je posvećena škotskoj humanitarnoj dobrovoljnoj radnici Evelin Haverfild iz Prvog svjetskog rata koja je kao dobrovoljna medicinska sestra brinula o srpskim ranjenicima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana