Rogatičanka Magdalena Ilić uz petice nanizala i rekorde u atletici

Sreten Mitrović
Rogatičanka Magdalena Ilić uz petice nanizala i rekorde u atletici

ROGATICA - Ime Rogatičanke Magdalene Ilić (16) ostaće upisano u analima tamošnje Osnovne škole “Sveti Sava” jer je kao odličan učenik i vrsna atletičarka nosilac prve posebne diplome za izuzetne rezultate na polju sporta i doprinos afirmaciji ove obrazovne ustanove i opštine.

Iako su je dvije “slučajne” četvorke ranije tokom školovanja isključile iz konkurencije za učenika generacije, nisu joj smetale da pobere lovorike na drugom, sportskom polju, zbog čega ju je posebno nagradio i načelnik opštine Milorad Jagodić.

Ova mala maturantkinja okitila se sa 52 medalje, od kojih 23 zlatne, 14 srebrnih i 15 bronzanih, na raznim, najčešće republičkim i državnim sportskim takmičenjima, u skoku uvis sa ličnim rekordom 153 centimetra, skoku udalj sa 4,65 metara i trci preko prepona do 100 metara sa 17,50 sekundi, a o priznanjima na školskim i opštinskim takmičenjima da se i ne govori.

- Ako bih računala trčkaranja za stokom u rodnom Gornjem Osovu, desetak kilometara udaljenom od Rogatice, atletikom sam se počela baviti još od vremena kad sam prohodala - počinje Magdalena za “Glas” priču o svojim počecima. Ipak, zvanično se atletikom počela baviti 2016. godine, kada je postala članica Srpskog atletskog kluba (SAK), a prva osvojena medalja bila je zlatna, koju je “zaradila” kao cicibanka u skoku uvis na prvenstvu Republike Srpske 2017. godine.

- Iste godine došla je i srebrna medalja, opet u konkurenciji cicibanki, na prvenstvu BiH za mlađe pionire u Republici Srpskoj. Već naredne, 2018. došlo je prvenstvo za mlađe pionire BiH i ponovo zlatna medalja u trci sa preponama na 80 metara. Te godine kao mlađa pionirka osvojila sam i bronzu na prvenstvu Republike Srpske u štafeti 4dž100 metara - nabraja uspjehe ova talentovana tinejdžerka. I treća godina bavljenja atletikom bila je puna takmičenja i osvojenih medalja.

- Zlato sam osvojila na atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici. Kao starija pionirka u skoku uvis pobijedila sam na prvenstvu Republike Srpske i BiH. Donijela sam zlato i sa atletskog mitinga u Goraždu, u skoku uvis sa dvoranskih prvenstava BiH i u Beogradu, te Nestle kupu BiH. U toj, 2019. godini, srebrne medalje osvojila sam na pionirskom prvenstvu Republike Srpske i BiH i u skoku uvis na atletskom mitingu u Čitluku - priča ona.

Berićetne su bile i 2020. i 2021. godina. Magdalena, koja se već takmiči u kategoriji mlađih juniorki, posebno ističe Svjetsko školsko prvenstvo u Beogradu, gdje je u skoku uvis u veoma jakoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju i sve tako do ove godine i učešća na dvoranskom prvenstvu BiH u skoku uvis i osvojene srebrne medalje. Srebro je osvojila i na regionalnom takmičenju Malih olimpijskih igara (MOI) Republike Srpske i Prvenstvu BiH za mlađe juniorke.

- Svi uspjesi stigli su uz podršku trenera Dejana Mićevića - reče na kraju ova mlada, perspektivna atletičarka, koja se trenutno priprema za predstojeće 57. međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI), koje će se održati od 20 do 24. jula u Novoj Varoši, a na koje je do sada učešće prijavilo 28 opština sa tromeđe Srbije, BiH i Crne Gore.

Briga o farmi

Osim učenja i sporta, Magdalena pomaže i u obavljanju poljoprivrednih radova u domaćinstvu, gdje živi sa majkom, ocem, sestrom i bratom. Posebno se brine o farmi koza koja broji skoro 100 grla, a ima i svoje mezimce među jarićima.

Ovogodišnje ferije provešće u svom Osovu i pripremati se za nastavak školovanja u rogatičkoj gimnaziji, u koju se već upisala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana