Rode zaobilaze rubne opštine Republike Srpske

Milijana Latinović
Rode zaobilaze rubne opštine Republike Srpske

BANjALUKA - Rubne opštine u Republici Srpskoj godinama se suočavaju sa negativnim prirodnim priraštajem, a koliko je demografska slika loša potvrđuje primjer Istočnog Drvara gdje se kolijevka posljednji put zaljuljala prije tri godine.

Matičarka u Istočnom Drvaru Koviljka Rodić kaže za “Glas Srpske” da već tri godine nijedno dijete nije upisala u matičnu knjigu rođenih.

- Nažalost, lani nije bilo upisa rođenih, a nije bilo ni sklopljenih brakova. U našoj opštini je mahom starije stanovništvo i rijetki su mladi koji odluče da ovdje sviju svoje gnijezdo - istakla je Rodićeva.

Rode rijetko navraćaju i u Novo Goražde, gdje se u prosjeku godišnje rodi troje ili četvoro mališana.

- Mi nemamo bolnicu, tako da porodilje odlaze u Foču pa i ono malo djece što se rodi godišnje, upisuje se u matičnu knjigu rođenih u toj opštini.

Nismo imali nijedan upis rođenih lani, a nije bilo ni sklopljenih brakova - rekli su u matičnoj službi u Novom Goraždu i dodali da godišnje u prosjeku imaju oko 20 upisa u matičnu knjigu umrlih.

Sudbinu ove lokalne zajednice dijeli i opština Donji Žabar u kojoj, prema riječima načelnika Nikole Đokanovića, iz godine u godinu ima sve manje mladih.

- Naše stanovništvo gravitira bijeljinskoj bolnici, a mnogi su registrovani i u Brčko distriktu tako da preciznih podataka o ukupnom broju novorođenih u našoj opštini nema, ali znam da je to svega nekoliko beba godišnje - rekao je Đokanović.

Matičar u opštini Kupres RS Dragan Čolić ističe da je lani u ovoj opštini rođeno četvoro djece.

- Kada bi se svake godine rodilo bar toliko beba imali bismo neku nadu za opstanak. Naša opština broji oko 300 stanovnika, pretežno starijih, a podmlatka nema - rekao je Čolić za “Glas Srpske” i dodao da u osnovnoj školi u ovoj opštini nastavu pohađa svega desetak učenika. 

Čolić kaže da ovoj i drugim manjim opštinama u Srpskoj prijeti nestanak. 

Prema podacima Fonda za dječiju zaštitu u prošloj godini iz Istočnog Drvara nisu dobili nijedan zahtjev za pomoć za opremu novorođenčeta, dok su iz Novog Goražda stigla tri, a iz Kupresa RS i Donjeg Žabara po četiri zahtjeva za ostvarivanje tog prava.

- Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta ostvaruje majka sa prebivalištem u Srpskoj za svako novorođeno dijete u porodici, bez obzira na materijalni status porodice i mjesto rođenja djeteta. Takođe pravo može ostvariti i otac, odnosno staratelj ili usvojitelj djeteta ukoliko majka djeteta nije živa, ukoliko je dijete napustila ili je iz objektivnih razloga spriječena da neposredno brine o djetetu, prema aktu nadležnog organa - pojasnili su u Fondu za dječiju zaštitu.

Dodali su i da ovo pravo ostvaruju i majke strani državljani ako imaju stalni ili privremeni boravak u Srpskoj,  pod uslovom da je dijete rođeno na teritoriji RS i da u državi čiji su državljani nisu korisnici prava po istom osnovu.
 

 

Oprema za novorođenče

U Fondu za dječiju zaštitu ističu da se zahtjev za pomoć za opremu novorođenčeta podnosi u roku od godinu dana od dana rođenja djeteta.

- Pomoć se isplaćuje jednokratno u iznosu od 250 maraka - naveli su u Fondu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana