Ribolovci i miris kotlića okupirali Bilećko jezero

Ratomir Mijanović
Ribolovci i miris kotlića okupirali Bilećko jezero

Bileća - Ljubitelji prirode, ribolova i dobrog zalogaja iz Srpske, Srbije i Crne Gore okupili su se u nedjelju na Bilećkom jezeru, gdje je održana “Somovijada 2019” i međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak, a nije izostalo ni tradicionalno pripremanje riblje čorbe.

U ranim jutarnjim satima na smaragdno plavu pučinu jezera isplovio je dvadesetak ekipa i zabacilo svoje mreže, a najuspješniji su bili alasi Zavičajnog kluba “Osvit” iz Bileće.

Trojac Milan Vučinić, Zoran Samardžić i Emin Šuko ulovio je tri soma ukupne težine 14,9 kilograma. Drugo mjesto osvojili su Predrag Lero i Vlado Trklja, koji su ulovili dvije ribe teške 14,2 kilograma, dok je treće mjesto pripalo ekipi u kojoj su se takmičili Obren Pujić, Radoslav Topalović i Dragan Topalović, koji su ulovili tri soma ukupne težine 13,1 kilogram.

- Veliki somovi su toliko snažni da čovjek nekad nema dovoljno snage da ih izvuče. Često se desi da ribar pusti soma na slobodu, a nisu rijetki ni slučajevi da som pocijepa ribarsku mrežu i ode. Ovaj put, mi smo ih nadmudrili - rekao je Zoran Samardžić iz pobjedničke ekipe.

Istovremeno, u rejonu Kuletina održano je međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak. Apsolutni pobjednik bio je član Sportsko-ribolovnog društva Bileća Predrag Milićević, dok je u ekipnom takmičenju pobjedu odnijela ekipa iz Nikšića, a drugo i treće mjesto pripalo je Nevesinjcima i ribarima iz Požege.

I da se nakon napornog pecanja ima šta pojesti pobrinuli su se takmičari u pravljenju riblje čorbe, a najukusnije jelo krčkalo se u kotliću Podgoričana. Miris ribljeg paprikaša širio se obalama Bilećkog jezera, a za odličan ukus jela Crnogorci su nagrađeni prvim mjestom.

Članovi ZK “Osvit”, pripremali su, mimo takmičenja, jagnjeći i teleći kotlić, a sve s ciljem afirmacije, popularizacije i omasovljavanja ovog vida druženja i dobre zabave.

- Najiskrenije se nadamo da će se u skorijoj budućnosti na ovakvim okupljanjima paliti po 20 i više vatri i da će se u kotlićima krčkati razni specijaliteti našeg kraja jer je to odličan vid gurmanske prezentacije regiona - rekao je predsjednik ZK “Osvit” Miodrag Hrnjez Ljumo.

Disciplina na vodi

Organizator manifestacija, Sportsko ribolovno društvo Bileća, zadovoljan je odzivom i količinom ulovljene ribe. Posebno su istakli fer, korektno i sportsko ponašanje i disciplinu na vodi svih takmičara, a u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći, uz trpezu ljubavi i zahvalnost sponzorima, u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, podijeljeni su pehari, diplome, zahvalnice, medalje, kao i robne i novčane nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana