Ratni Deveti odred specijalne policije ponos Srpske

Srna
Ratni Deveti odred specijalne policije ponos Srpske

FOČA - Pomen parastosom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, u Foči je danas obilježeno 27 godina od osnivanja Devetog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, čiji je ratni put trajao od Đurđevdana 1995. do okončanja ratnih sukoba.

Veterani ovog odreda ističu da su na svim terenima odgovorno i pouzdano obavljali svoje zadatke, a da je naročito teško bilo u rejonu Treskavice i Trnova.

Veteran Specijalne brigade Pajo Paprica i danas radi kao pripadnik MUP-a Srpske, u odredu Žandarmerije.

“Brigada je osjetila potrebu da formira još jedan odred, znajući da će muslimanske snage napraviti pritisak da se spoje od Treskavice prema Goraždu. Naš odred je bio vrlo mobilan, od trebinjskog ratišta, preko sarajevskog i trnovskog gdje je bilo posebno teško, a najviše smo se pokazali na sarajevskom ratištu vraćajući probijene linije u rejonu Srednjeg”, naveo je Paprica.

On je rekao da su imali nesreću da im jedan saborac pogine, a opet sreću što nije bilo više smrtno stradalih pripadnika, imajući u vidu kroz šta su sve prošli.

“Uspjeli smo da sačuvamo ovaj dio Republike Srpske i nadam se da će buduća pokoljenja umjeti da to cijene i čuvaju”, rekao je Paprica, prisjećajući se ratnih dana.

Penzionisani general policije Ljubiša Borovčanin rekao je da je 9. odred formiran nešto kasnije, ali su i ranije postojali kao jedinica i priključili se Specijalnoj brigadi policije.

“Za vrlo kratko vrijeme u ozbiljnim bitkama oni su napravili svoje ime koje je vrijedno respekta i to ime je ugrađeno u temelje Republike Srpske. Danas smo dužni sa poštovanjem da se prisjetimo onih koji su dali život, onih koji su se borili, da se zahvalimo njima i njihovim porodicama, kao i onima koji još kao pripadnici MUP-a čuvaju i grade Srpsku”, naglasio je Borovčanin.

Cvijeće su na spomen-obilježje ispred Policijske uprave Foča položili predstavnici Komande specijalne brigade policije, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, Policijske uprave Foča, specijalnih brigada policije iz cijele Srpske, Boračke organizacije i opštine Foča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana