Ratari u Semberiji očekuju dobar rod pšenice

Lj. A.
Ratari u Semberiji očekuju dobar rod pšenice

BIJELjINA - Rod pšenice u Semberiji, prema ocjeni stručnjaka, biće dobar uprkos nestabilnim vremenskim prilikama tokom zime i proljeća.

Stanje usjeva veoma je dobro i na dva ogledna polja strnih žita, u Novom Selu i Velinom Selu, koja su postavljena u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

- Ova dva lokaliteta se međusobno razlikuju zbog visine zemljišta i primijenjene agrotehnike. Na lokalitetu Novog Sela obavljena je sjetva 61 sorte pšenice, ječma i tritikalea redukovanom obradom, dok je u ogledu u Velinom Selu obavljena sjetva klasičnom obradom zemlje i zaorane su 34 sorte pšenice od 11 hemijskih kuća, pa ćemo vidjeti koje su to razlike u prinosima na dva lokaliteta - rekao je rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić.

Ilija Lazić, na čijem je imanju postavljeno jedno od dva ogledna polja, očekuje dobar rod i prinos.

- Stanje je zadovoljavajuće, primijenjene su sve agrotehničke mjere, nema bolesti, trava i korova. Očekujem zato da prinos bude veći nego prošle godine koji je bio oko 650 kilograma po dunumu - kaže Lazić.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana