Raseljeni Srbi okupili se na zavičajnom saboru kod Lukavca i molitvi

Srna
Raseljeni Srbi okupili se na zavičajnom saboru kod Lukavca i molitvi

LUKAVAC - U Brijesnici Gornjoj kod Lukavca održan je deveti Zavičajni sabor Brijesničana i poljska jesenja molitva, koji su okupili raseljene Srbi sa tog područja s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak jer ni poslije 28 godina u selu, koje je brojalo 570 stanovnika, nije obnovljena niti jedna kuća.

Jedan od organizatora Lazo Tripunović, koji je izbjegao u Doboj, izjavio je Srni da je početna namjera grupe entuzijasta okupljenih u namjeri da posjete i očiste lokalno groblje - prerasla u saborovanje s ciljem stvaranja uslova za održivi povratak.


"Već ima petnaestak porodica koje su spremne da očiste temelje i obnove objekte. To ukazuje da će povratak zaživjeti, a Bogu hvala, uz nas starije sve je više i mlađih koji se uključuju", izjavio je Tripunović i naveo da su mještani ove godine izdvojili oko 10.000 KM za nasipanje i uređenje puta do lokalnog groblja i mjesta saborovanja.

Tripunović je napomenuo da niko od oko 570 prijeratnih stanovnika ovog sela, koje je totalno uništeno, nije uspio da obnovi imanje nakon što su protjerani 1995. godine.

"Imali smo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali rat je sve to prekinuo", podsjetio je Tripunović.

On je rekao da je nakon smrti Radenka Nikolića, koji se 2006. godine vratio Gornju Brijesnicu, sva njegova obnovljena imovina ponovo uništena.

Prema njegovim riječima, ove godine Sabor ima posebnu težinu i značaj jer okupljeni time ukazuju na prisustvo Srba koji se ne odriču svog rodnog kraja i, u okolnostima narušene bezbjednosti, daju podršku srpskim povratnicima u Tumarama, Donjoj Brijesnici i Panjiku.

Predsjednik Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Miloš Kovačević, koji živi u Prnjavoru, rekao je da su nekadašnji mještani istrajni u namjeri da obnove svoju imovinu.

Kovačević je ukazao da je, kako bi povratak bio sprovodiv i održiv, neophodna podrška grada Lukavca i institucija Federacije BiH, kao i u Republici Srpskoj.

"Prva faza je da se obnovi putna komunikacija - makadamski put je u jako lošem stanju zbog eksploatacije šume i lošeg održavanja", izjavio je Kovačević i istakao da nakon toga treba ponovo obnoviti nekadašnju elektro-mrežu.

Dušan Nenić, koji živi u Brčkom, rekao je da je, da bi obnovio miniranu i uništenu kuću, pomoćne objekte i osposobio imanje od 120 dunuma kod federalnih institucija aplicirao na programe obnove 2004. i 2005. godine, ali da nikakav odgovor nije dobio.

Ratomir Nikolić, koji živi u Bijeljini, naveo je da dvije kuće, pomoćni objekti, kao i sva mehanizacija, nisu uništeni tokom ratnih dejstava već krađom "od crijepa do šaltera".

Nikolić je poručio da je zahvaljujući Saboru i jesenjoj molitvi Gornja Brijesnica ponovo oživjela, te je zadovoljan što su mladi sve više zainteresovani da obnove svoju djedovinu.

Saboru su prisustvovali načelnici opština Petrovo i Vukosavlje u Republici Srpskoj, Ozren Petković i Borislav Rakić, kao i gradonačelnik federalnog Lukavca Edin Delić.

Rakić je izjavio novinarima da je veliki broj mještana ovog kraja spas našao u Vukosavlju, te je zadovoljan što današnjim prisustvom na Saboru pokazuju da nisu odustali od svog identiteta i korijena.

Petković je rekao da opština Petrovo moralno i u skladu sa mogućnostima finansijski pomaže srpske povratnike, ali je razočaran što ni nakon 28 godina u Gornjoj Brijesnici nije ostvaren održivi povratak, kao i što su nedavni događaji u povratničkom naselju Tumare, nestanak Jovanke Đurić/89/ i napad na Radmilu Simić, poljuljali i zategli odnose.

"Treba im pomoći. Nažalost, do sada su bili prepušteni sami sebi", rekao je Petković.

Rakić i Petković su izrazili spremnost da u saradnji sa gradonačelnikom Lukavca učesnicima Sabora bude omogućena kvalitetnija infrastruktura i bude izgrađena nadstrešnica kako bi imali gdje da dođu tokom svetkovina.

Gradonačelnik Edin Delić rekao je da je lokalna vlast Lukavca pomogla da se učini prohodnim put do Brijesnice Gornje, za koju kaže da je vazdušna banja i prostor pogodan za život.

On je podsjetio da je Brijesnica Gornja nekada imala i školu, ali je nažalost danas bez stanovnika jer Lukavac nema sredstava da iznese neophodne kapitalne investicije koje traže podršku viših nivoa vlasti.

Paroh puračićki Jelenko Lazić služio je molitvu u okviru Sabora.

Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana