Radojka Filipović: Ko će nadoknaditi nanesenu bol i šestogodišnju patnju?

Srna
Radojka Filipović: Ko će nadoknaditi nanesenu bol i šestogodišnju patnju?

BRATUNAC - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović izjavila je Srni da je prijatno iznenađena odlukom Suda BiH, koji je danas oslobodio optužbi za genocid u Srebrenici Miodraga Josipovića i još četvoricu policijskih službenika iz Bratunca, ali je upitala ko će im nadoknaditi bol i patnju nanesenu tokom prethodnih šest godina.

"Ne mogu da vjerujem da je konačno došao dan da taj sud uvaži činjenice kada su u pitanju optužbe protiv Srba i da donese takvu pravičnu odluku", rekla je Filipovićeva.

Ona smatra da je namjera tužioca bila da nanese sumnju i bol optuženima, naruši njihov ugled i poremeti im normalan život.

"Ti ljudi su neopravdano etiketirani i šest godina, koliko je trajao sudski proces, poremećen im je normalan život, bili su pod sumnjom i pritiskom i zbog toga treba da dobiju makar materijalnu naknadu, iako ona nikada ne može biti dovoljna satisfakcija za nanesenu bol i posljedice koje su se odrazile na zdravlje optuženih", istakla je Filipovićeva.

Sud BiH oslobodio je petoricu bivših policijskih rukovodilaca optužbi za genocid u Srebrenici.

U nedostatku dokaza Sud BiH oslobodio je Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića od optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne.

"Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje", rekla je predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho i dodala da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije /PJP/, a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana