Radio Srbac staje na noge: Zaostale plate liježu nakon šest godina

Dejan Jovičić
Radio Srbac staje na noge: Zaostale plate liježu nakon šest godina

SRBAC - Radio Srbac će uskoro isplatiti osam plata koje duguju svojim radnicima i izmiriti zaostale obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske, čime će biti izbjegnuto gašenje jedne od najstarijih radio stanica na ovim prostorima, koja je prošle godine proslavila četiri i po decenije postojanja.

To će biti omogućeno zahvaljujući kreditnom zaduženju u iznosu od 50.000 KM koje su jednoglasno podržali svi odbornici na nedavno održanoj sjednici srbačkog parlamenta.

Direktorica Radio Srpca Ljiljana Koščica kaže da je u planu zaduživanje kod jedne od komercijalnih banaka na period do pet godina, a otplata glavnice i kamate će se vršiti iz redovnih sredstava preduzeća.

- Namjera nam je da odjednom isplatimo svih osam plata koje kasne više od šest godina, za šta ćemo izdvojiti oko 30.000 KM, a ostatak će biti namijenjen za isplatu doprinosa i nabavku dijela tehničke opreme. Postojeća tehnika je prilično zastarjela, a samo novi predajnik košta oko 10.000 KM, što nam je najpotrebnije u ovom trenutku - rekla je Koščica.

Ona je podsjetila da je prije četiri godine potpisan reprogram sa Poreskom upravom RS na period od pet godina, kako bi se isplatile nagomilane obaveze koje su dostigle iznos od oko 70.000 KM sa kamatama.

- Od ukupno 60 rata ostalo je da isplatimo još 15, tako da ćemo novim kreditnim zaduženjem izdvojiti oko 15.000 KM i očistiti sav dug - kazala je Koščica.

Prema njenim riječima, problemi u Radio Srpcu su počeli 2013. godine kada je opštinska vlast, koju je činila koalicija okupljena oko bivšeg načelnika Drage Ćirića, smanjila godišnji grant sa 100.000 na 75.000 KM, što je dovelo do toga da su dugovi za plate i doprinose u roku od četiri godine dostigli iznos od 100.000 KM.

- Ovakvo stanje je bilo neodrživo i dovedeni smo do ruba gašenja, a naši radnici skoro četiri godine nisu imali ovjerenu knjižicu. Situacija se drastično promijenila kada je novi načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević pokazao razumijevanje za tešku situaciju u kojoj smo se našli i inicirao da se reprogramiraju obaveze prema Poreskoj upravi, što je za nas bio spas u posljednjem trenutku - istakla je Koščica.

Dodaje da mjesečna izdvajanja Radio Srpca za kreditno zaduženje neće dodatno opteretiti ovu medijsku kuću.

- Rata koju ćemo plaćati trebalo bi da iznosi oko 1.100 KM, koliko smo već izdvajali u protekle četiri godine za reprogram kod Poreske uprave i nismo imali problema sa otplatom - naglasila je Koščica.

Odbornik SNSD-a u lokalnom parlamentu Branko Grahovac pohvalio je novinare Radio Srpca koji su u turbulentnim vremenima ostali na radnim mjestima.

- Iako im je bila ugrožena egzistencija, oni su redovno dolazili na posao i obavljali novinarske zadatke, ne propustivši nijedno važnije dešavanje. Takav profesionalan odnos zadržali su do danas, a onima koji su ih doveli u ovakvu situaciju neka služi na čast - rekao je Grahovac.

Garancije

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević očekuje da će od Ministarstva finansija RS uskoro stići saglasnost za izdavanje garancije za zaduženje.

- Time ćemo napokon riješiti ovaj problem i omogućiti Radio Srpcu da uspješno nastavi medijski rad koji su do sada obavljali vrhunski - istakao je Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana