Puzigaća: Srpski penzioneri diskriminisani

Srna
Puzigaća: Srpski penzioneri diskriminisani

BANjALUKA- Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da su izbjegli Srbi iz Hrvatske koji su penziju prije rata zaradili u toj državi diskriminisani u odnosu na hrvatske penzionere, jer im Hrvatska nije isplatila jednokratnu pomoć takozvani "kovid dodatak".

"Vlasti u Hrvatskoj su ovu vrstu pomoći omogućile samo penzionerima koji žive u Hrvatskoj, ali ne i izbjeglim Srbima iz Hrvatske koji su prije rata ravnopravno sa Hrvatima izdvajali sredstva u penzioni fond i ostvarili prava na penziju", rekao je Puzigaća Srni.

On kaže da u Republici Srpskoj trenutno živi oko 20.000 penzionera koji penzije primaju isključivo iz Hrvatske i nemaju drugih primanja po tom osnovu.

Puzigaća je podsjetio da Udruženje godinama ukazuje na težak položaj izbjeglih Srba iz Hrvatske, jer hrvatske vlasti opstruišu rješavanje statusnih prava - stanarska, radna, imovinska, penziona i ostala.

Hrvatska Vlada donijela je ranije odluku da isplati jednokratnu pomoć, takozvani kovid dodatak za 850.000 penzionera u toj zemlji.

Resorni ministar Josip Aladrović rekao je ranije da pravo na dodatak imaju korisnici penzija koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i nisu zaposleni, a čija mjesečna primanja nisu veća od 500 evra.

Iznos ovog dodatka iznosi između 53 i 158 evra u zavisnosti od visine penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana