PU Bijeljina: Zloupotreba službenog položaja prednjači u privrednom kriminalitetu

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA- Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja čini većinu krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave o rezultatima rada tokom aprila.

U oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 15 krivičnih djela, a tužilaštvima je dostavljeno pet izvještaja protiv osumnjičenih 11 lica. Konstatovana je materijalna šteta od 268.000 KM, te protivpravna imovinska korist veća od 280.000 KM.

Iz policije ističu da je većina ovih djela iz oblasti službene dužnosti, njih sedam, od kojih je šest zloupotreba službenog položaja ili ovlešćenja.

Osamnaest migranata afroazijskog porijekla evidentirano je u aprilu na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina, nijedan nije imao potrebnu dokumentaciju, a njihovo ponašanje je bilo miroljubivo.

Sedam lica je sa područja Avganistana, a 11 iz drugih država Bliskog Istoka, i nisu zabilježeni prekršaji niti krivična djela koja su počinili, ističu iz policije.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina u aprilu je evidentirano 76 krivičnih djela, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti je oko 80 odsto, rekao je načelnik Uprave Stjepan Terzić.

On je naveo da su nadležnim tužilaštvima podnesena 63 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 67 lica zbog sumnje da su počinila 76 krivičnih djela, a među izvršiocima je i 21 povratnik, te jedan maloljetnike.

Terzić je dodao da je tokom proteklog mjeseca samnjen broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za oko 10 odsto, da su evidentirana 64 prekršaja, te 13 slučajeva zloupotrebe droge.

On je dodao da je u aprilu bilo 90 saobraćajnih nezgoda, od kojih je dvije sa teško povrijeđenim i osam sa laške povrijeđenim, a poginulih nije bilo.

"S ciljem stvaranje što povoljnijeg stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima u našoj operativnoj nadležnosti do kraja mjeseca biće pojačene kontrole učesnika u saobraćaju", najavio je Terzić.

Načelnik odjeljenja za privredni kriminalitet Rade Vučković rekao je da je tokom aprila najviše krivičnih djela bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, čija je rasvijetljenost 78,8 odsto. On je istakao da prednjače djela krađe, a da nije bilo djela koja izazivaju veću uznemirenost građana.

Vučković je naveo da su evidentirana i krivična djela iz oblasti krivičnog zakonodavstva BiH, koja se odnose na nedozvoljen promet akciznim proizvodima.

Načelnik sektora policije Igor Kapikul rekao je da je u aprilu bilo 10 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira nego lani, evidenirano je 55 izvršilaca, od čega su četiri žene.

Najveći broj odnosi na tuče i fizički napad, a najčešći uzrok su komšijska netrpeljivost, bahato ponašanje, porodični problemi, alkohol.

Inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je da je stanje bezbjednosti saobraćaja na ovom području bilo povoljno, da su vozači pod djestvom alkohola prouzrokovali 11 saobraćajnih nezgoda, a deset mladi vozači.

 

On je rekao da je u aprilu evidentrano 2.540 prekršaja iz oblasti saobraćaja, da su iz saobraćaja isključena 182 vozača, od čega 151 zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

 

Knežević je podsjetio da je u aprilu sprovedena i regionalna akcija usmjerena na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, "dvotočkaša" i korištenja elemenata pasivne bezbjednosti, kada je iz saobraćaja zbog vožnje pod djestvom alkohola isključeno 108 vozača, od kojih je 11 lišeno slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana