Prva “Gastronaut” brošura sa specijalitetima iz Srpske uskoro onlajn: Uštipcima i cicvarom privlače turiste

Danijela Bajić
Prva “Gastronaut” brošura sa specijalitetima iz Srpske uskoro onlajn: Uštipcima i cicvarom privlače turiste

BANjALUKA - Prva onlajn “Gastronaut” brošura sa više od 30 autohtonih jela, pića i drugih proizvoda iz Srpske ovih dana trebalo bi da ugleda svjetlost dana, a ljubačevski uštipci od heljde, banjalučki ćevap i srnetina na motajički način samo su neki od specijaliteta koji će biti predstavljeni u toj šarenoj kompilaciji, za koju već tvrde da je odmor za oči i melem za dušu.

Brošura sa više desetina strana satkana je od fotografija specijaliteta po kojima je ovo područje poznato, a sve s namjerom da u Srpsku privuče što veći broj turista.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović istakla je za “Glas Srpske” da je brošura na srpskom jeziku već izrađena te da su ostale neke sitnice da se finalizuju.

- Brošura, koja će obuhvatiti 22 jela i više autentičnih proizvoda, trebalo bi da bude dostupna na sajtu Turističke organizacije RS u narednih nekoliko dana. Ova šarena kompilaciji biće praznik za oči za sve one koji žele da se upoznaju sa našom tradicijom i kulturom, a biće dostupna na engleskom, ruskom i njemačkom jeziku – kazala je Jovanovićeva.

Dodala je da će se sa štampanjem brošura sačekati još neko vrijeme, jer se trenutno ne putuje.

- U planu je da se ovi naši specijaliteti i proizvodi sa kataloga nađu na meniju većine restorana, zbog čega ćemo u narednom periodu raditi kampanju - rekla je Jovanovićeva.

Za savjete u pripremi, dekoraciji i serviranju ovih jela prilikom izrade brošure bio je zadužen poznati banjalučki kuvar Predrag Tošić, koji za katalog i samu organizaciju ima samo riječi hvale.

- Srpskoj, čiji je svaki kraj poznat po nekom jelu i proizvodu, i te kako je trebala ova brošura, jer turisti najmanje štede na hrani. Svi koji turistički dođu u neku zemlju, gledaju da uštede na smještaju i putu, ali nikako na jelima. Svi oni žele da uživaju u autentičnoj hrani tog mjesta, jer na taj način upoznaju kulturu i tradiciju - priča Tošić.

Svuda u svijetu, ističe Tošić, sad je popularan izraz “zdrava hrana”, međutim, u Srpskoj nema potrebe da se hrana dijeli, jer je sve zdravo.

- Dovoljno je spomenuti mast koja se dobija od svinja i prasadi koji se hrane domaćom hranom, zatim paradajz, paprika i mnogi drugi proizvodi koji se uzgajaju na zdravoj zemlji, kao i jela koja se prave po recepturi naših baka -  rekao je Tošić.

Dodao je da je pregršt jela i proizvoda koja Srpska može preporučiti turistima, zahvaljujući dobrom zemljištu, kvalitetnoj vodi i vazduhu.  

- Za nas su karakteristični proizvodi od kukuruznog brašna, kao što su ljevače ili ljevuše, zatim popara i cicvara. Sve su to jela koja turistima možemo da ponudimo kroz etno-ponudu, a staro tradicionalno jelo možemo prezentovati i na moderan način u gradskim restoranima sa malim izmjenama prilikom serviranja - rekao je Tošić i dodao da bi svaki restoran u svojoj ponudi trebalo da ima 30 odsto domaćih, nacionalnih i internacionalnih jela.

U restoranima u Srpskoj, istakao je Tošić, domaća kuhinja je zastupljena oko 15 odsto.

Turisti

Nada Jovanović istakla je da, u nadi da će virusu korona doći kraj i da će se život vratiti u normalne tokove, Turistička organizacija Srpske ne prestaje sa promocijom svojih ponuda u inostranstvu.

- Turiste očekujemo već od 1. maja, kada krenu prvi letovi – kazala je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana