Proslavljena slava i održan godišnji koncert KUD-a “Most” iz Bratunca

Srna
Proslavljena slava i održan godišnji koncert KUD-a “Most” iz Bratunca

BRATUNAC - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Most” iz Bratunca održalo je godišnji koncert i proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana Zlatoustog, obilježivši tako pet godina postojanja i rada.

U tročasovnom programu sinoć su nastupile sve folklorne sekcije ovog društva, od pionira do veterana, zatim Kulturno-umjetničko društvo “Azbukovica” iz susjedne Ljubovije te Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Sveti despot Stefan Lazarević”.

Nakon bogatog programa kojim se njeguje kulturna baština i srpska narodna tradicija i običaji, u punoj sportskoj dvorani učesnici programa su prisustvovali zajedničkoj večeri i lomljenju slavskog hljeba povodom obilježavanja krsne slave “Mosta”.

Ovom prilikom uručena su priznanja zaslužnim članovima i saradnicima kao i donatorima ovog društva.

Predsjednik KUD-a “Most” Miloš Mitrović rekao je da društvo obilježava mali jubilej, pet godina postojanja i uspješnog rada i da je nastalo od bivših članova ugašenog bratunačkog KUD-a “Mladost” i folklorne sekcije Srpskog dobrotvornog i kulturnog društva “Sveti Vasilije Veliki”.

Mitrović je naglasio da je “Most” počeo rad sa 20, a sada ima više od 200 članova.

On je istakao da zahvaljujući dobrom radu ovo društvo dobija često pozive za gostovanja i da su i pored perioda pauze u radu zbog virusa korona, već gostovali u Grčkoj, Bugarskoj, u gradovima širom Srbije, a bili su više puta domaćini različitih folklornih mitinga i ugostili su folkloraše iz više gradova u Srbiji i iz istočnog dijela Republike Srpske.

Prema Mitrovićevim riječima, članovi ovog društva uigrali su ukupno 13 koreografija iz raznih srpskih krajeva među kojima i jednu originalnu igru iz srednjeg Podrinja.

Član prve folklorne postave Sanja Janković rekla je da igra od osnivanja društva i da je stekla mnoga poznanstva i prijateljstva, da članstvo u folkloru obezbjeđuje druženje, učenje i nova saznanja, ali i putovanja i upoznavanje raznih krajeva koje ne bi vidjela da ne igra u folkloru.

Ona je rekla da je “Most” velika porodica koja čuva tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana