Proljećna akcija uređenja Srpca: Grad oblači novo ruho

Dejan Jovičić
Proljećna akcija uređenja Srpca: Grad oblači novo ruho

SRBAC - Dolazak proljeća u Srpcu se tradicionalno obilježava velikom akcijom uređenja užeg gradskog jezgra, u sklopu koje je ovih dana zasađeno 300 sadnica ukrasnog drveća, a u planu je i da se najmlađim stanovnicima omoguće novi sadržaji za igru i rekreaciju.

 

Koordinator akcije Marija Lepir rekla je da je novo drveće zasađeno na gradskom trgu, novom parku, javnim parkinzima i u blizini najprometnijih ulica.

Ona je dodala da je nabavku 250 sadnica finansirala Opštinska uprava Srbac, a preostale je donirala banjalučka firma “Tamaris”.

- Posadili smo platane, hibernike i tuje u pješačkoj zoni, kao i sadnice breze, lipe i ukrasnog javora. Gradske ulice će posebno ukrasiti sadnice japanske trešnje i jabuke, kuglastog bagrema, brekinja, kalemljenog duda, ruja i drugih koje smo dobili od “Tamarisa”. Imamo u planu i sadnju ruža u strogom centru grada - rekla je Lepir, koja je angažovana u ime nadležnog opštinskog odjeljenja.

U akciji su učestvovali radnici Komunalnog preduzeća “Komunalac” i desetak učenika Centra srednjih škola “Petar Kočić”.

Učenik prvog razreda Mašinske škole Ljubiša Suvajac kaže da se rado prijavio za akciju jer je veliki ljubitelj prirode.

- Smatram da Srbac treba da ima više zelenila jer će šetališta na taj način izgledati još ljepše i uređenije, naročito novi gradski park, koji nudi već dosta sadržaja za mlade i još mu je nedostajalo ukrasno drveće - rekao je Ljubiša.

U toku je i popravka sprava u dječijem parku na gradskom trgu koje je nagrizao zub vremena, a neke od njih oštetili su i nesavjesni pojedinci.

- Igračke koje nisu potpuno uništene pokušaćemo popraviti, a one koje ne budemo mogli zamijenićemo novim, što će zasigurno obradovati naše mališane. Ofarbaćemo kućice za djecu i klupe za sjedenje. U planu je i detaljno čišćenje svih gradskih ulica - rekla je Lepir.

Akciji Opštinske uprave pridružilo se i rukovodstvo srednjoškolskog centra, koje je period onlajn nastave iskoristilo za sređivanje dvorišta škole koja se nalazi na gradskom trgu.

- Uklonili smo drveće koje se osušilo i orezali grane koje su prerasle i zaklanjale svjetlost u učionicama, kao i one koje su bile oštećene i prijetile da se polome u slučaju jačeg vjetra, što bi predstavljalo opasnost za učenike i nastavno osoblje - rekao je direktor škole Milenko Živanić. Dodao je da će u krugu škole biti posađeno novo drveće, što će dodatno uljepšati ovu obrazovnu ustanovu i najuže gradsko jezgro.

- U našoj školi trenutno sprovodimo drugu fazu rekonstrukcije po principu energetske efikasnosti uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske. Nakon postavljanja novog krova, što smo završili u prvoj fazi, sada radimo zamjenu stolarije, obnovu fasade i sanaciju grijanja i mokrih čvorova, što će poboljšati vaspitno-obrazovni proces i vizuelno ukrasiti školu, koja će uz novo zelenilo i uređenije dvorište zasijati punim sjajem - kazao je Živanić.

Zelena oaza

Gradski park u Srpcu pušten je u upotrebu prije četiri mjeseca zahvaljujući angažmanu udruženja građana “C.E.Z.A.R.”, koje je obezbijedilo donatorska sredstva za adaptaciju nove zelene oaze.

Uz finansijsku pomoć opštine i drugih javnih i privatnih subjekata, volonteri su posadili drveće u parku, izgradili sportske terene, ljuljaške, tobogane i klupe, uredili pješačke staze i postavili ljetnu pozornicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana